Cibulový koláč se smetanou a čerstvými paprikami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cibulový koláč se smetanou a čerstvými paprikami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 54075 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
70 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
---|---|
1 ks | Cibule |
200 g | Cibule červená |
100 g | Hrách |
1 kávová lžička | Koriandr čerstvý |
80 g | Olej olivový |
1 kávová lžička | Oregano čerstvé |
50 g | Paprika červená |
100 g | Paprika zelená |
50 g | Paprika žlutá |
1 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Petržel kudrnka |
150 g | Pórek |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 678,9mg |
Draslík | 277,3mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 71,1mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 66,4mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Cibule, Koriandr čerstvý, Paprika červená, Paprika zelená, Paprika žlutá, Pepř bílý, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cibule červená, Hrách, Olej olivový, Oregano čerstvé, Petržel kudrnka, Pórek, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cibulový koláč se smetanou a čerstvými paprikami postup přípravy receptu:
1 | Na těsto smícháme mouku s máslem, vejcem a solí a důkladně propracujeme. Vytvarujeme bochánek, zabalíme do fólie a cca 60 minut necháme odležet. |
2 | Koláčovou formu vymažeme a vysypeme moukou. Těsto rozválíme a vmačkáme do formy i po stranách. Posypeme hrachem, zakryté alobalem vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C a předpečeme. |
3 | Červenou i bílou cibuli očistíme, pokrájíme na tenké dílky a zlehka orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme podobně nakrájenou zelenou část pórku a nadrobno nasekané bylinky. Ochutíme solí a bílým pepřem. Papriky očistíme, opláchneme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Promícháme s restovanou cibulovou směsí a rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Vložíme zpět do trouby a při teplotě 200 °C dopečeme dalších cca 10 minut. |
4 | Mezitím rozšleháme ve smetaně žloutky a poté nalijeme na koláč. Teplotu snížíme na 180 °C a zapékáme ještě 10-15 minut dozlatova. |
5 | Koláč nakrájíme na klínky a podáváme teplý. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na odležení těsta - 60 minut. Hrách slouží pouze jako závaží, aby se těsto příliš nezvedlo, po předpečení odstraníme.