Letní rýžová pochoutka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Letní rýžová pochoutka
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 54128 |
Kategorie: | Dezerty a moučníky |
Ingredience
Na rýžovou kaši | |
---|---|
2 kávová lžička | Citronová kůra |
2 ml | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
200 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vanilkový lusk |
5 dl | Víno bílé |
5 dl | Voda pitná |
Na krém | |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
5 dl | Mléko plnotučné |
40 g | Pudinkový prášek - kakaový |
Na ozdobení | |
200 g | Kompot jahodový |
200 g | Kompot mandarinkový |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 59g |
---|---|
Cholesterol | 54,2mg |
Draslík | 141,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 518,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Rýže loupaná, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Cukr krupice, Kompot jahodový, Kompot mandarinkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Vanilkový lusk, Mléko plnotučné, Pudinkový prášek - kakaový, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Letní rýžová pochoutka postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme vodu a víno. Slabě osolíme, přisypeme cukr a opranou rýži. Necháme rýži 120 minut nabobtnat. Hrnec s rýží postavíme na sporák a přisypeme vanilkový cukr, přidáme vanilku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši stáhneme z ohně, vmícháme do ní jemně nastrouhanou citrónovou kůru a šťávu. Kaši nalijeme do ploché nádoby a necháme ztuhnout. |
2 | Do kastrůlku vlijeme mléko, přisypeme pudinkový prášek, cukr. Za stálého míchání uvaříme hustý krém, který ještě teplý nalijeme na vychladlou a ztuhlou rýžovou kaši. Opět necháme odležet. |
3 | Následně pochoutku nakrájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé dezertní talířky. Každou porci bohatě ozdobíme jahodovým a mandarinkovým kompotový ovocem. Těsně před podáváním na porce nastříkáme vyšlehanou šlehačkou a servírujeme. |
Poznámka
Podáváme hlavně v letním období, jako osvěžující moučník.