Recept

Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 54144
Kategorie: Teplé předkrmy

Ingredience

0,5 polévková lžíce Bazalka
4 ks Čekanka
1 kávová lžička Citronová kůra
3 ks Citrony
1 kávová lžička Cukr krupice
150 g Mandle
100 g Máslo čerstvé
30 ml Olej olivový
1 špetka Pepř bílý
0,5 polévková lžíce Petržel kudrnka
1 kávová lžička Šalvěj čerstvá
300 ml Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Sůl
500 g Tuňák obecný

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 924 kcal
Kilojoule 3 866kJ
7% Sacharidy 24 g
105% Tuky 78 g
22% Sodík 440 mg
72% Bílkoviny 40 g

Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem postup přípravy receptu:

1

Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto.

2

Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut.

3

Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové.

4

Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou.

5

Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme.

Poznámka

Dle chuti můžeme pokrm dekorovat i několika kapkami humrového oleje.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept