Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 54144 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Bazalka |
4 ks | Čekanka |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
3 ks | Citrony |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
150 g | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
30 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 kávová lžička | Šalvěj čerstvá |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
500 g | Tuňák obecný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 160,0mg |
Draslík | 810,5mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 22,5mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 60,9mg |
Vitamín E | 11,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Čekanka, Citronová kůra, Citrony, Cukr krupice, Mandle, Pepř bílý, Šalvěj čerstvá, Sůl, Tuňák obecný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tuňák s dušenou čekankou, mandlovým krémem a pečeným citronem postup přípravy receptu:
1 | Mandle nasekáme, lžíci jich odložíme, zbytek smícháme se smetanou a zvolna přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Mírně osolíme a v mixéru rozmixujeme do hladké konzistence. Nakonec přecedíme přes jemné síto. |
2 | Čekanku očistíme, odstraníme svrchní listy, vložíme do pekáčku, zalijeme olejem smíchaným s cukrem, šťávou vymačkanou z jednoho citronu, špetkou soli a přidáme trochu vody tak, aby byla čekanka ponořená. Vložíme do trouby předhřáté na 170 °C a pečeme doměkka cca 30 minut. Po vyjmutí necháme oschnout. Přemístíme do čistého pekáčku s máslem a v troubě při teplotě 200 °C dopečeme dalších 5 minut. Zalijeme mandlovou omáčkou, posypeme najemno nasekanými mandlemi a zapečeme ještě 10 minut. |
3 | Rybu vykostíme, zbavíme kůže a v nejvyšším místě vykrojíme svíčkovou-polodlouhý, vysoký váleček. Mírně osolíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Po všech stranách obalíme v nasekaných bylinkách se strouhanou citronovou kůrou a na chladném místě necháme chvíli odležet. Krátce před podáváním maso ze všech stran opečeme na rozpáleném oleji. Uprostřed musí zůstat růžové. |
4 | Zbylé dva citroy omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme jádra. Řezem dolů opékáme nasucho několik minut na tálu nebo pánvi,až zhnědnou. |
5 | Hotovou čekanku rozdělíme ke středům talířů, vedle ní naskládáme řezy masa a doplníme pečeným citronem. Dozdobíme omáčkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Dle chuti můžeme pokrm dekorovat i několika kapkami humrového oleje.