Ovoce s krupicovou pěnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovoce s krupicovou pěnou
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54154 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
100 g | Borůvky |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
2 ml | Citronová šťáva |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
100 g | Jahody zahradní |
150 g | Krupice dětská |
30 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko plnotučné |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 31,1mg |
Draslík | 24,4mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jahody zahradní, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Krupice dětská, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ovoce s krupicovou pěnou postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve dáme do 5 dl mléka krupici, promícháme a necháme 15 minut nabobtnat. Ve vhodném kastrůlku osolíme zbylé mléko, přidáme krupicový cukr a přivedeme k varu. Do vroucího mléka za stálého míchání přimícháme nabobtnalou krupici. Pokračujeme stálým mícháním ve vaření 10 - 15 minut, až krupice zahoustne. Potom ji stáhneme ze sporáku a ještě do horké vmícháme jemně nastrouhanou citrónovou kůru s citrónovou šťávou, máslo a vanilkový cukr. Krupici vyšleháme na hladkou pěnu. |
2 | Dortovou formu opláchneme studenou vodou a krupicovou pěnu vlijeme do formy. Necháme vychladnout a ztuhnout. |
3 | Ztuhlou pěnu vyklopíme, krájíme na jednotlivé porce, které pokládáme na talířky. Bohatě ozdobíme jahodami a borůvkami, povrch ozdobíme vyšlehanou šlehačkou. |
Poznámka
Vhodný je v letním období, jako osvěžující moučník. Podáváme dobře vychlazené.