Hovězí svíčková ála Wellington - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí svíčková ála Wellington
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54166 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 kg | Hovězí svíčková |
20 g | Lanýž |
600 g | Listové těsto |
30 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Masový vývar |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
100 g | Paštika z husích jater |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
3 ks | Šalotka |
125 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
7 polévková lžíce | Víno madeira |
1 kávová lžička | Worcester (worcesterská omáčka) |
500 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 165,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 35,3mg |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,1mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí svíčková, Paštika z husích jater, Šalotka, Sůl, Vejce slepičí, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Listové těsto, Máslo čerstvé, Masový vývar, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 16% (pochoutková), Smetana 33% (šlehačka), Worcester (worcesterská omáčka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí svíčková ála Wellington postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme šalotky a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky. |
2 | Na hlubší pánvi necháme rozehřát máslo a na něj vhodíme šalotku. Necháme ji zesklovatět a přidáme žampiony a dusíme je, dokud se neodpaří tekutina. |
3 | Vmícháme 4 lžíce madeiry, smetanu a necháme opět odpařit, aby žampiony zůstaly suché. Osolíme je a opepříme. Nadrobno nasekáme petrželku a přidáme ji k nim. |
4 | Osolíme a opepříme maso. Na pánvi rozpálíme olej a na něm maso opečeme. Vyjmeme a necháme na pánvi připečeniny. |
5 | Do podušených žampionů přidáme husí paštiku. |
6 | Vyválíme plát z listového těsta tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso. |
7 | Předehřejeme troubu na 220 °C. |
8 | Do horní třetiny plátu těsta položíme maso a potřeme je směsí z žampionů. Urovnáme okraje těsta a potřeme je vaječným bílkem. Maso do těsta zabalíme a dobře k sobě přitiskneme konce. Z odkrojků těsta vytvoříme různé ozdoby, které umístíme na povrch balíčku masa v těstě. Povrch potřeme žloutkem. Těsto v několika místech propíchneme jehlou, aby se uvolnil vzduch. |
9 | Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj zabalenou svíčkovou. Počkáme, dokud těsto 15 minut neodpočine, vložíme plech do trouby a maso v těstě 30 minut pečeme. Pak troubu vypneme, ale maso tam stále ještě necháme odpočívat. |
10 | Nachystáme omáčku. Na pánvičku s připečeninami vlijeme vývar a zbytek madeiry. Přidáme worchester. Na kostičky nakrájíme lanýže a vložíme je do pánve. přidáme smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. |
11 | Nakrájíme svíčkovou na plátky, upravíme na talíře a omáčku servírujeme zvlášť. |