Domácí hamburgery - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí hamburgery
Domácí hamburgery
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54167 |
Kategorie: | Burgery, sendviče |
Ingredience
Směs na hamburgery | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
4 plátek | Hovězí maso přední |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl mořská |
259 g | Vepřová plec |
Cibule na víně | |
4 ks | Cibule červená |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Ocet vinný |
3 špetka | Pepř černý mletý |
3 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 dl | Víno červené |
1 dl | Voda pitná |
Dresink | |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
7 polévková lžíce | Hellmann's Majonéza originál |
1 kávová lžička | Hořčice |
3 polévková lžíce | Kečup |
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kávová lžička | Sirup javorový |
3 špetka | Sůl |
Zeleninová obloha | |
8 plátek | Anglická slanina |
2 ks | Okurky nakládané |
2 ks | Rajčata |
40 g | Salát ledový |
4 plátek | Sýr Čedar |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 61,0mg |
Draslík | 873,6mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 23,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Hovězí maso přední, Strouhanka, Vepřová plec, Cukr krupice, Ocet vinný, Šalotka, Sůl, Víno červené, Voda pitná, Citronová šťáva, Pepř bílý, Sirup javorový, Sůl, Anglická slanina, Okurky nakládané, Rajčata, Salát ledový, Sýr Čedar mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř 4 barev, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Cibule červená, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Hellmann's Majonéza originál, Hořčice, Kečup, Petržel - nať, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí hamburgery postup přípravy receptu:
1 | Přední hovězí maso a vepřovou plec omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Jemně je pomeleme na masovém strojku a dáme do mísy. Očištěnou velkou cibuli (asi 100 g) a 1 malý stroužek česneku drobně pokrájíme. V pánvi na rozpáleném oleji cibuli s česnekem osmažíme dozlatova a přidáme ji bez omastku k masu. Podle chuti maso osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, směs důkladně promícháme a odložíme do chladničky minimálně na 30 minut odpočinout. |
2 | Přichystáme si cibule na víně: Očistíme červené cibule se šalotkou a pokrájíme je na tenká kolečka. V teflonové pánvi nasucho rozpustíme cukr na hnědý karamel. Jakmile bude tekutý, přidáme máslo a cibule, promícháme a restujeme asi 2-3 minuty. Poté přilijeme 1 dl červeného vína, 0,5 lžičky vinného octa a 1 dl vody. Promícháme a pod poklicí cibuli pomalu dusíme necelých 20 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. |
3 | Ještě si připravíme dresink: Do misky dáme 6-7 lžic majonézy Hellmanns, 3 lžíce kečupu Heinz, lžičku hořčice, lžičku javorového sirupu, sůl, pepř a podle chuti několik kapek citronové šťávy. Dresink dobře vymícháme. Omyjeme petrželovou nať, vodu setřepeme, velmi drobně ji pokrájíme a přimícháme do dresinku. |
4 | Připravíme si zeleninovou oblohu: Omytá a osušená rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme 4 listy salátu a vodu z nich setřepeme. Sladkokyselé okurky nakrájíme na tenké šikmé plátky. Ještě si připravíme 4 tenké plátky tvrdého sýru. 8 tenkých plátků Anglické slaniny osmažíme v pánvi dokřupava. |
5 | Maso si rozdělíme na 4 díly a mokrýma rukama vytvoříme placky, silné asi 2,5 cm. V pánvi si rozpálíme olej a maso osmažíme z každé strany do zlatohněda. Smažíme je z každé strany 2-4 minuty. |
6 | 4 velké housky nebo žemle na hamburgery rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 3-4 minuty, poté je rozkrojíme v polovině. Na spodní strany housek dáme listy salátu, dresink, plátky rajčat a okurky. Na ně poklademe cibulku na víně, maso, osmaženou slaninu, přiklopíme vrchní části housek a hned podáváme. |
Poznámka
K hamburgerům - hambáčům podáváme bramborové hranolky.
Domácí hamburgery dělám asi 3-4x ročně, na ty fastfoodové si nepotrpíme. Cibuli na víně říkáme doma cibulová marmeláda a máme ji moc rádi i jako přílohu k jiným masitým jídlům Opečenou slaninu rodina zavrhla, že už by to bylo příliš tuků. Jinak jsme si podle receptu pochutnali a hodnotím kladně
Domácí hamburgery dělám asi 3-4x ročně, na ty fastfoodové si nepotrpíme. Cibuli na víně říkáme doma cibulová marmeláda a máme ji moc rádi i jako přílohu k jiným masitým jídlům Opečenou slaninu a hranolky rodina zavrhla, že už by to bylo příliš tuků. Jinak jsme si podle receptu pochutnali a hodnotím kladně