Vařená čočka s bramborami a klobásou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařená čočka s bramborami a klobásou
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54244 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
800 g | Brambory |
200 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
500 g | Čočka jedlá |
1 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
4 ks | Klobása uzená |
4 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
50 g | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
100 g | Slanina vepřová |
2 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 11,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 73g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 91,5mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Cibule, Čočka jedlá, Ocet vinný, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Klobása uzená, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařená čočka s bramborami a klobásou postup přípravy receptu:
1 | Propláchneme čočku ve vodě a necháme ji okapat, nakrájíme na kostičky slaninu, celer, mrkev i petržel oškrábeme a pokrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli, nasekáme ji na drobno. |
2 | V kastrolu necháme zesklovatět cibuli, potom přidáme nasekanou cibuli, zeleninu a okapanou čočku. Zalijeme vodou, vložíme tymián a bobkový list, přivedeme k varu, přidáme do vody klobásy, které jsme před tím propíchali vidličkou. |
3 | Vaříme asi hodinu přikryté poklicí. |
4 | Oškrábeme brambory, rozkrájíme je na čtvrtky. Vaříme v mírně osolené vodě. |
5 | Osolíme a opepříme čočku, přidáme vinný ocet. Nadrobno nasekáme petrželku, přidáme ji k k čočce. Uvařenou klobásu pokrájíme na tenké plátky a podáváme s čočkou. Hořčici servírujeme odděleně. |
Poznámka
Servírujeme teplé.