Ovocné větrníky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 42 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ovocné větrníky
Celkový čas: | 42 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 22 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54265 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
80 g | Hera |
160 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
5 ks | Vejce slepičí |
5 dl | Voda pitná |
Náplň | |
70 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
500 g | Jahody zahradní |
400 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 166,7mg |
Draslík | 132,5mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,4mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr moučkový, Jahody zahradní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mouka polohrubá, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ovocné větrníky postup přípravy receptu:
1 | Vodu v hrnci osolíme, přivedeme k varu, přidáme na kousky nakrájenou Heru, pomalu necháme rozpustit. Do vroucí vody (za stálého míchání metlou) postupně přisypeme mouku, potom vezmeme vařečku a vypracujeme tuhé těsto, které se nelepí ani na vařečku, ani na stěny hrnce. Hrnec s těstem sundáme ze sporáku, necháme mírně vychladnout, stálým mícháním postupně vmícháváme jednotlivá vejce. Hotové těsto naplníme do cukrářského sáčku s hrubými zářezy. |
2 | Nastříkáme kolečka (větší pusinky) na vymaštěný plech, potom větrníky vložíme do horké trouby, kterou 6 - 7 minut neotvíráme. Poté teplotu snížíme z 200°C na 170°C a větrníky ještě přibližně 10 - 15 minut dopékáme, potom je vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. |
3 | Pilkovým nožem je překrojíme na dvě části, smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, naplníme jí spodní část. Do šlehačky naskládáme na malé kousky nakrájené jahody a přikryjeme horní části. Hotové větrníky posypeme moučkovým cukrem. |
Poznámka
Servírujeme studené.