Salát z jarních cibulek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z jarních cibulek
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54299 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 ks | Chilli paprička |
1,5 kg | Cibulka jarní |
6 ml | Citronová šťáva |
60 g | Máslo čerstvé |
4 dl | Mléko plnotučné |
2 g | Muškátový oříšek |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
20 g | Solamyl |
1 kávová lžička | Sůl |
70 g | Sýr smetanový tavený 45% |
1 dl | Voda pitná |
5 dl | Vývar z hovězích kostí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 34,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 74,8mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 642,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chilli paprička, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Solamyl, Sýr smetanový tavený 45%, Vývar z hovězích kostí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z jarních cibulek postup přípravy receptu:
1 | Zelenou část jarních cibulek opereme pod studenou tekoucí vodou. Osušíme a nakrájíme na 2 cm velká kolečka. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené cibulky, posypeme 0,5 lžičkou soli, 2 špetkami pepře a za stálého míchání chvilku dusíme. Následovně zalijeme vodou, vložíme drobně nasekanou chilli papričku, ztlumíme oheň, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka. Měkké cibulky ochutnáme, popř. ještě opět dochutíme zbylou solí a pepřem. Zakapeme citronovou šťávou a stáhneme ze sporáku. Necháme mírně vychladnout. |
2 | Připravíme omáčku. V kastrůlku přivedeme vývar k varu. Vložíme do vývaru sýr a metlou dobře mícháme, aby se sýr roztavil. Ve studeném mléce rozkvedláme Solamyl a za stálého míchání přiléváme do sýrové hmoty. Přidáme jemně nastrouhaný muškátový oříšek, za stálého míchání vaříme do zahoustnutí omáčky a stáhneme z ohně. |
3 | Podáváme tak, že na jednotlivé talíře vložíme připravený cibulkový salát, který přelijeme horkou omáčkou. |
Poznámka
Takto připravený salát podáváme jako teplou přílohu, např. ke karbanátkům. Vhodný je také ke kuřecímu pečenému masu.