Dušené zelí po bavorsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené zelí po bavorsku
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54329 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kmín celý |
250 ml | Masový vývar |
2 polévková lžíce | Ocet bílý vinný |
30 g | Sádlo vepřové škvařené |
50 g | Slanina vepřová |
2 špetka | Sůl |
1 kg | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 552,6mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 22,7mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 93,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Kmín celý, Slanina vepřová, Sůl, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Masový vývar mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet bílý vinný, Sádlo vepřové škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené zelí po bavorsku postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme hlávku zelí, odlámeme vnější listy a hlávku rozpůlíme. Odkrojíme z ní košťál a nakrájíme půlky hlávky na nudličky. Na kostičky nakrájíme slaninu a oloupanou cibuli. |
2 | V kastrolu rozehřejeme sádlo a vložíme na něj cibuli, slaninu a necháme zesklovatět. Přidáme kmín a pocukrujeme. Mícháme, dokud cukr nezezlátne. Přidáme zelí, osolíme a zalijeme vývarem. Přikryjeme kastrol a zelí dusíme 30 minut na mírné teplotě. Hotové podáváme. |
Poznámka
Zelí použijeme jako přílohu k opečeným špekáčkům, kotletám nebo k uzenému masu.