Jednoduchý recept

Zapečené brambory se smetanou a sýrem

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 54342
Kategorie: Brambory

Ingredience

1 kg Brambory
1 stroužek Česnek
20 g Máslo čerstvé
250 ml Mléko polotučné
1 špetka Muškátový oříšek
2 špetka Pepř černý mletý
500 ml Smetana 16% (pochoutková)
2 špetka Sůl
100 g Sýr Ementál (Primátor)
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 526 kcal
Kilojoule 2 201kJ
11% Sacharidy 40 g
44% Tuky 33 g
8% Sodík 162 mg
34% Bílkoviny 19 g

Zapečené brambory se smetanou a sýrem postup přípravy receptu:

1

Omyjeme a oškrábeme brambory. Pokrájíme je na tenké plátky. Vložíme je na síto. Propláchneme je studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 150°C.

2

Velkou zapékací nádobu vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Naplníme ji 1/3 z celkového množství brambor. Osolíme a opepříme vrstvu, přidáme muškátový oříšek a 1/3 nastrouhaného sýra. Zakryjeme další vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a přidáme nastrouhaný sýr. Pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny brambory.

3

V misce si rozmícháme smetanu s mlékem. Zalijeme s ní brambory.

4

Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 50 minut. Potom zvýšíme teplotu na 220°C a zapékáme ještě 20 minut. Podáváme.

Poznámka

Existuje spousta obměn zapékaných brambor. Můžeme k nim přidat šunku, rozmíchat v mléce se smetanou žloutek. Vrstva brambor by ale neměla být příliš silná a brambory by měly být zcela zalité smetanou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept