Zapečené brambory se smetanou a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené brambory se smetanou a sýrem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54342 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
1 kg | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
20 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř černý mletý |
500 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
2 špetka | Sůl |
100 g | Sýr Ementál (Primátor) |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 97,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Muškátový oříšek, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Smetana 16% (pochoutková), Sýr Ementál (Primátor) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečené brambory se smetanou a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a oškrábeme brambory. Pokrájíme je na tenké plátky. Vložíme je na síto. Propláchneme je studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 150°C. |
2 | Velkou zapékací nádobu vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Naplníme ji 1/3 z celkového množství brambor. Osolíme a opepříme vrstvu, přidáme muškátový oříšek a 1/3 nastrouhaného sýra. Zakryjeme další vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a přidáme nastrouhaný sýr. Pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny brambory. |
3 | V misce si rozmícháme smetanu s mlékem. Zalijeme s ní brambory. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 50 minut. Potom zvýšíme teplotu na 220°C a zapékáme ještě 20 minut. Podáváme. |
Poznámka
Existuje spousta obměn zapékaných brambor. Můžeme k nim přidat šunku, rozmíchat v mléce se smetanou žloutek. Vrstva brambor by ale neměla být příliš silná a brambory by měly být zcela zalité smetanou.