Zapečená čekanka s kozím sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečená čekanka s kozím sýrem
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54345 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
50 g | Bazalka |
800 g | Čekanka |
1 stroužek | Česnek |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
150 g | Sýr kozí |
4 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
125 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 37,8mg |
Draslík | 653,1mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Čekanka, Česnek, Rajčata, Sůl, Sýr kozí, Sýr Parmezán, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečená čekanka s kozím sýrem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme čekanky, odstraníme z nich vnější listy a vykrojíme z nich košťál. Menší hlávky překrojíme na poloviny, větší na čtvrtiny. |
2 | Předehřejeme si troubu na 220°C. |
3 | Oloupeme česnek a na oleji ho zpěníme. Do pánve vložíme čekanku a opečeme ji. Osolíme, opepříme a zalijeme vínem. Přikryjeme poklicí a dusíme asi 8 minut na mírné teplotě. |
4 | Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme z nich slupku a pokrájíme je na kostičky. Nadrobno nasekáme lístky bazalky. |
5 | Do zapékací nádoby vložíme čekanku a na ni naskládáme rajčata a bazalku. Posypeme na kostičky pokrájeným kozím sýrem a nastrouhaným parmezánem. |
6 | Vložíme do předehřáté trouby a 8 minut zapékáme. |
Poznámka
Místo kozího sýra můžeme použít také mozzarellu.