Tradiční kapr načerno - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tradiční kapr načerno
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 54439 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
70 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Hrozinky |
1 kg | Kapr obecný |
120 g | Máslo čerstvé |
70 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
100 g | Ořechy vlašské |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
250 g | Perník |
60 g | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Povidla švestková |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Švestky sušené |
300 ml | Víno červené |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 160,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,2mg |
Vitamín C | 23,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Cukr krupice, Kapr obecný, Ořechy vlašské, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Švestky sušené, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Perník, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tradiční kapr načerno postup přípravy receptu:
1 | Z kapra vyřízneme páteř, nakrájíme ho na porce a dáme na 3 minuty vařit do osolené vody s octem, 1 cibulí, pepřem a bobkovým listem. Poté stáhneme plamen a kapra necháme „táhnout“ dalších 5 minut. Potom rybu vyndáme a udržujeme v teple. |
2 | Ve smaltovaném kastrole rozpálíme máslo, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, cibuli nakrájenou na kostičky, 1 lžičku cukru, vše dozlatova osmahneme a zalijeme vývarem z kapra. |
3 | Do omáčky přidáme nastrouhaný perník, povidla, víno, ocet a 1 hodinu vaříme. |
4 | Spaříme hrozinky a sušené švestky. |
5 | Omáčku přecedíme, vložíme do ní pokrájené ořechy, hrozinky a sušené švestky. |
6 | Porce kapra podáváme přelité černou omáčkou. |
Poznámka
Omáčku můžeme připravit bez perníku, pokud do osmahnuté zeleniny přidáme 2 lžíce hladké mouky.
Dobrý a vyzkoušený recept.