Univerzální plundrové těsto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Univerzální plundrové těsto
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 95 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 54447 |
Ingredience
Tukové těsto | |
---|---|
500 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Kynuté těsto | |
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
80 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
5 dl | Mléko plnotučné |
800 g | Mouka polohrubá |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 47,5mg |
Draslík | 151,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 152,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Univerzální plundrové těsto postup přípravy receptu:
1 | Do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout. |
2 | V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít. |
3 | Mouku spolu s kypřícím a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut. |
4 | Vykynuté těsto, na vále posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme. |
5 | Těsto zase vložíme do lednice na 40 minut. Potom už z těsta můžeme péct různé koláčky, záviny apod. |