Jednoduchý recept

Univerzální plundrové těsto

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 95 minut
Doba přípravy: 95 minut
Doba vaření: 0 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 54447

Ingredience

Tukové těsto
500 g Máslo čerstvé
200 g Mouka pšeničná hladká T 650
Kynuté těsto
2 polévková lžíce Citronová kůra
80 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
50 g Droždí
13 g Kypřicí prášek do pečiva
5 dl Mléko plnotučné
800 g Mouka polohrubá
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 338 kcal
Kilojoule 1 412kJ
10% Sacharidy 36 g
25% Tuky 19 g
4% Sodík 83 mg
12% Bílkoviny 7 g

Univerzální plundrové těsto postup přípravy receptu:

1

Do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.

2

V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka a metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.

3

Mouku spolu s kypřícím a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.

4

Vykynuté těsto, na vále posypaném moukou, rozválíme na plát 30 x 30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.

5

Těsto zase vložíme do lednice na 40 minut. Potom už z těsta můžeme péct různé koláčky, záviny apod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept