Recept

Tvarohové koláčky plundrované

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 110 minut
Doba přípravy: 95 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 54448

Ingredience

Tukové těsto
200 g Mouka pšeničná hladká T 650
500 g Máslo čerstvé
Kynuté těsto
2 kávová lžička Citronová kůra
80 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
50 g Droždí
13 g Kypřicí prášek do pečiva
5 dl Mléko polotučné
650 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 ks Vejce slepičí
Náplň
200 g Cukr moučkový
40 g Cukr vanilka
100 g Rozinky tmavé
500 g Tvaroh měkký
1 ks Vejce slepičí
Oříšková drobenka
1 polévková lžíce Citronová kůra
100 g Cukr krupice
80 g Cukr moučkový
120 g Mouka pšeničná hrubá
100 g Máslo čerstvé
100 g Ořechy vlašské
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 455 kcal
Kilojoule 1 905kJ
16% Sacharidy 57 g
28% Tuky 21 g
4% Sodík 74 mg
20% Bílkoviny 11 g

Tvarohové koláčky plundrované postup přípravy receptu:

1

Univerzální plundrové těsto: do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout.

2

V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka, metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.

3

Mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut.

4

Vykynuté těsto na vále posypaném moukou rozvalíme na plát 30x30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme.

5

Těsto opět vložíme do lednice na 40 minut.

6

Příprava náplně: do misky dáme tvaroh, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vsypeme vanilkový cukr a rozinky. Všechny suroviny dobře promícháme.

7

Příprava drobenky: do misky prosijeme mouku, přisypeme cukr, na kousky nakrájené máslo, pomleté ořechy a citronovou kůru. Rukou zpracujeme vše dohromady na drolivou hmotu.

8

Připravené těsto rozválíme na moukou posypaném vale na velký plát. Z těsta vykrajujeme čtverce o průměru 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce položíme 1 lžící náplně, konce cípu spojíme do středu a přimáčkneme k sobě. Naplněné koláčky naskládáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Potřeme je 2 rozšlehanými vejci, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 10-15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a koláčky dopečeme.

9

Upečené vytáhneme u trouby, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

Poznámka

Koláčky podáváme studené. Plundrové těsto necháme v teple vykynout jen poprvé. Potom necháváme při teplotě přibližně 15°C. Při vysoké teplotě by mohlo těsto překynout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept