Tvarohové koláčky plundrované - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tvarohové koláčky plundrované
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 95 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 54448 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Tukové těsto | |
---|---|
500 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Kynuté těsto | |
2 kávová lžička | Citronová kůra |
80 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
5 dl | Mléko polotučné |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vejce slepičí |
Náplň | |
200 g | Cukr moučkový |
40 g | Cukr vanilka |
100 g | Rozinky tmavé |
500 g | Tvaroh měkký |
1 ks | Vejce slepičí |
Oříšková drobenka | |
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
100 g | Cukr krupice |
80 g | Cukr moučkový |
100 g | Máslo čerstvé |
120 g | Mouka pšeničná hrubá |
100 g | Ořechy vlašské |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 66,6mg |
Draslík | 115,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 48,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Vejce slepičí, Citronová kůra, Cukr krupice, Cukr moučkový, Ořechy vlašské, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Rozinky tmavé, Tvaroh měkký, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tvarohové koláčky plundrované postup přípravy receptu:
1 | Univerzální plundrové těsto: do misky prosijeme mouku, přidáme dobře vychlazené a na malé kousky nakrájené máslo. Obě suroviny zpracujeme na hladké těsto. Utvoříme z něho váleček, který vložíme do lednice ztuhnout. |
2 | V jiné vhodné nádobě smícháme dohromady droždí s 1 lžící cukru. Přilijeme 2 dl vlažného mléka, metlou dobře prošleháme. Připravený kvásek necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít. |
3 | Mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem prosijeme do misky, přisypeme zbylý cukr, rozklepneme vejce, přidáme citronovou kůru. Nakonec přilijeme kvásek a rukou, anebo kuchyňským robotem vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce, ani na stěny misky. Necháme na teplém místě vykynout 30-40 minut. |
4 | Vykynuté těsto na vále posypaném moukou rozvalíme na plát 30x30 cm. Na střed těsta položíme těsto z lednice, které rukou roztáhneme. Kraje kynutého těsta pokapeme vodou a těsto přeložíme do tvaru čtverce. Těsto opatrně rozválíme na plát 20 x 40 cm a opět ho přeložíme do tvaru čtverce. Znovu rozválíme a přeložíme. Tento postup 3x opakujeme. |
5 | Těsto opět vložíme do lednice na 40 minut. |
6 | Příprava náplně: do misky dáme tvaroh, přisypeme cukr, rozklepneme vejce, vsypeme vanilkový cukr a rozinky. Všechny suroviny dobře promícháme. |
7 | Příprava drobenky: do misky prosijeme mouku, přisypeme cukr, na kousky nakrájené máslo, pomleté ořechy a citronovou kůru. Rukou zpracujeme vše dohromady na drolivou hmotu. |
8 | Připravené těsto rozválíme na moukou posypaném vale na velký plát. Z těsta vykrajujeme čtverce o průměru 10 x 10 cm. Do středu každého čtverce položíme 1 lžící náplně, konce cípu spojíme do středu a přimáčkneme k sobě. Naplněné koláčky naskládáme na plech a necháme 30 minut vykynout. Potřeme je 2 rozšlehanými vejci, posypeme drobenkou a vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 200°C pečeme 10-15 minut. Potom snížíme teplotu na 180°C a koláčky dopečeme. |
9 | Upečené vytáhneme u trouby, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. |
Poznámka
Koláčky podáváme studené. Plundrové těsto necháme v teple vykynout jen poprvé. Potom necháváme při teplotě přibližně 15°C. Při vysoké teplotě by mohlo těsto překynout.
Výborné koláčky