Recept

Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (23%)
ID receptu: 54449
Kategorie: Maso

Ingredience

Knedlíky
30 g Droždí
500 ml Mléko polotučné
800 g Mouka pšeničná hrubá
200 g Mrkev kořen
25 g Sůl
1 ks Vejce slepičí
3 ks Žemle tuková
Bažant
4 ks Bažantí stehno
100 g Borůvky
0,5 kávová lžička Jalovec
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
Omáčka
150 g Cibule
1 ks Citrony
3 polévková lžíce Cukr krupice
50 g Džem borůvkový
3 ks Kedlubna
100 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
100 g Mrkev kořen
1 polévková lžíce Olej rostlinný
80 g Perník
100 g Petržel kořen
200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
1 špetka Sůl
200 ml Víno bílé
500 ml Vývar zeleninový

Nutriční hodnoty jedné porce

75% Kalorie 1,487 kcal
Kilojoule 6 223kJ
69% Sacharidy 249 g
43% Tuky 32 g
173% Sodík 3 g
70% Bílkoviny 39 g

Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí postup přípravy receptu:

1

Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a

2

vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut.

3

Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme.

4

Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem.

5

Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme.

6

Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme.

Poznámka

Čas přípravy je bez doby na kynutí těsta - cca 60 minut.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept