Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 54449 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Knedlíky | |
---|---|
30 g | Droždí |
500 ml | Mléko polotučné |
800 g | Mouka pšeničná hrubá |
200 g | Mrkev kořen |
25 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
3 ks | Žemle tuková |
Bažant | |
4 ks | Bažantí stehno |
100 g | Borůvky |
0,5 kávová lžička | Jalovec |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
Omáčka | |
150 g | Cibule |
1 ks | Citrony |
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
50 g | Džem borůvkový |
3 ks | Kedlubna |
100 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
80 g | Perník |
100 g | Petržel kořen |
200 ml | Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
1 špetka | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
500 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 106,9mg |
Draslík | 902,1mg |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 89,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Bažantí stehno, Borůvky, Pepř černý celý, Cibule, Citrony, Cukr krupice, Kedlubna, Olej rostlinný, Petržel kořen, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá, Mrkev kořen, Žemle tuková, Jalovec, Džem borůvkový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Perník, Pivo tmavé 10% 3,7% obj., Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a |
2 | vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut. |
3 | Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme. |
4 | Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem. |
5 | Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme. |
6 | Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na kynutí těsta - cca 60 minut.