Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54465 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer bulvový |
8 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
250 g | Hovězí kližka |
250 g | Hovězí maso zadní |
250 g | Hovězí žebra |
500 g | Kosti hovězí morkové |
180 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
2,2 l | Voda pitná |
Ochucený křen | |
---|---|
4 krajíc | Chléb konzumní |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
1 ks | Jablka |
120 g | Křen |
0,5 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 80,6mg |
Draslík | 695,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 86,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí žebra, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Jablka, Křen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí kližka, Hovězí maso zadní, Kosti hovězí morkové, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Chléb konzumní, Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti. |
2 | Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list. |
3 | Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny. |
4 | Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila. |
5 | Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením. |
6 | Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem. |
Poznámka
K tomuto vývaru s masem podáváme chléb. Kdo má chuť, dostane i morkovou kost, ze které si morek vybere lžičkou.