Recept

Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 210 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 54465
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

1 ks Bobkový list
100 g Celer bulvový
8 stroužek Česnek
2 ks Cibule
250 g Hovězí kližka
250 g Hovězí maso zadní
250 g Hovězí žebra
500 g Kosti hovězí morkové
180 g Mrkev kořen
5 ks Nové koření celé
0,5 kávová lžička Pepř černý celý
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
100 g Petržel kořen
1,5 polévková lžíce Petržel kudrnka
0,5 polévková lžíce Sůl
2,2 l Voda pitná
Ochucený křen
4 krajíc Chléb konzumní
2 kávová lžička Cukr krupice
1 ks Jablka
120 g Křen
0,5 kávová lžička Ocet kvasný lihový

Nutriční hodnoty jedné porce

88% Kalorie 1,742 kcal
Kilojoule 7 290kJ
16% Sacharidy 59 g
193% Tuky 145 g
19% Sodík 382 mg
82% Bílkoviny 46 g

Lahodné vařené hovězí žebro s jablečným křenem postup přípravy receptu:

1

Omyjeme hovězí maso: žebro, špičku, hovězí kližku a morkové kosti.

2

Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu, vložíme do ní maso s kostí, přidáme nové koření, celý černý pepř a bobkový list.

3

Maso vaříme velmi pomalu pod poklicí, jen aby voda mírně probublávala. Vaříme přibližně 2.5 hodiny.

4

Mezitím si očistíme cibule a celou paličku česneku, kterou necháme vcelku, jen odstraníme hlavní slupky. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu : mrkev, celer a petržel. Cibule i paličku česneku nasucho opečeme z každé strany na teflonové pánvi dozlatova. Když je maso téměř měkké, přidáme na proužky pokrájenou zeleninu, opečené cibule s česnekem a pomalu vaříme ještě 20-25 minut. Polévku ochutíme solí a pepřem. Dáváme pozor, aby se nám zelenina nerozvařila.

5

Oloupaný a omytý křen jemně nastrouháme do misky. Sladkokyselé jablko omyjeme, rozkrájíme a odstraníme jádřinec. Jablko také jemně nastrouháme, promícháme s křenem, podle chuti přidáme cukr a ocet. Poté misku uzavřeme, aby nám nevyprchalo aróma křenu. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Přidáme ji do vývaru těsně před dovařením.

6

Maso a zeleninu z vývaru vyjmeme, vývar přecedíme do polévkové mísy. Vložíme do něj na menší kusy pokrájené maso, zeleninu (bez česneku a cibulí), morkové kosti a mísu s vývarem a masem dáme na stůl. Každý si podle chuti nabere vývar, maso i zeleninu. K masu podáváme nastrouhaný křen s jablkem.

Poznámka

K tomuto vývaru s masem podáváme chléb. Kdo má chuť, dostane i morkovou kost, ze které si morek vybere lžičkou.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept