Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 210 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou
Celkový čas: | 210 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54501 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Špikované srdce | |
---|---|
80 g | Celer bulvový |
300 g | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
800 g | Hovězí srdce |
4 dl | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
80 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
0,8 dl | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
80 g | Petržel kořen |
0,5 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
200 g | Slanina vepřová |
2 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Víno madeira |
2 špetka | Zázvor mletý |
Jíška | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Restované kapustičky | |
2 stroužek | Česnek |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
250 g | Kapusta růžičková |
3 špetka | Kmín drcený |
3 špetka | Pepř bílý |
3 špetka | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 294,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,5mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Cukr třtinový, Hovězí srdce, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Pepř černý celý, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Zázvor mletý, Česnek, Citronová šťáva, Kmín drcený, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Kapusta růžičková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou postup přípravy receptu:
1 | Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Z hovězího srdce odstraníme blanky, srdce dobře omyjeme, osušíme a protkneme pomocí špikovací jehly na více místech slaninou. Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem, mrkev, celer a petržel. Kapustičky očistíme, tvrdší části "od stopek" odkrojíme a kapustičky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo. |
2 | V hrnci na rozpáleném oleji a másle osmažíme cibuli se zeleninou dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, sůl, celý pepř, zázvor, nové koření a třtinový cukr. Promícháme, přilijeme čistý hovězí vývar, vložíme prošpikované srdce a pod pokličkou pomalu dusíme přibližně 60-90 minut. |
3 | Mezitím v rendlíku přivedeme k varu 5-6 dl vody, do které dáme kapustičku. Vaříme ji jen jednu minutu, poté ji scedíme a promyjeme studenou tekoucí vodou. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky a osmažíme téměř dozlatova, přidáme k ní prolisovaný česnek, kapustičky, sůl, drcený kmín a čerstvě pomletý pepř. Kapustičky promícháme a krátce orestujeme (asi 1-2 minuty). Poté je pokapeme citrónovou šťávou. |
4 | V pánvi rozpustíme máslo, na něm usmažíme z hladké mouky světlou mouku. Měkké srdce vyjmeme z vývaru, který přecedíme, zahustíme jíškou, povaříme 5-7 minut, přilijeme červené víno a případně dochutíme solí. |
5 | Srdce pokrájíme na plátky a porce dáme na talíře. Přidáme k nim kapustičky se slaninou a servírujeme. |
Poznámka
Ke špikovanému srdci je nejvhodněji podávat vařené brambory (pokud možno nové) polité máslem.