Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54525 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařený jazyk | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí uzený jazyk |
5 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Omáčka | |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
1,5 dl | Hovězí vývar základní |
220 g | Křen |
0,5 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Jíška | |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 323,8mg |
Draslík | 325,5mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 49,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Křen, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí uzený jazyk, Ocet kvasný lihový, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem postup přípravy receptu:
1 | Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut. |
2 | Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen. |
3 | Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme. |
Poznámka
Ke křenové omáčce nejčastěji podáváme houskový nebo karlovarský knedlík.