Dort s tvarohovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s tvarohovou náplní
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 54526 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
180 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Máslo čerstvé |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na krém | |
180 g | Cukr moučkový |
40 g | Cukr vanilka |
50 ml | Olej slunečnicový |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
250 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
Na sušené limety | |
120 g | Cukr krupice |
2 ks | Limetka |
10 g | Máta |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 61g |
---|---|
Cholesterol | 258,1mg |
Draslík | 235,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 329,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,3mg |
Vitamín E | 2,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Olej slunečnicový, Tvaroh měkký - nízkotučný, Cukr krupice, Limetka, Máta, Med včelí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s tvarohovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka promícháme, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut. |
2 | Příprava krému: Tvaroh v misce smícháme spolu se 150 g moučkovým cukrem, citrónovou kůrou a vanilkovým cukrem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku, kterou vmícháme do tvarohu. |
3 | Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a vodorovně rozřízneme na půlku. Jednu půlku vložíme zpátky do dortové formy, kterou vymažeme olejem a vysypeme zbylým moučkovým cukrem. Potřeme polovinou připraveného krému, na krém položíme druhou půlku korpusu. Opět korpus potřeme krémem. Naplněný dort vložíme do lednice ztuhnout. Nejlépe na celou noc. |
4 | V kastrůlku svaříme vodu, přidáme med. Limetky i s kůrou nakrájíme na tenká kolečka, vložíme do vody a na mírném ohni povaříme přibližně 30 minut. Potom scedíme a necháme do druhého dne okapat a uschnout. Suché limetky naaranžujeme na povrch dortu. Ozdobíme také nasekanou voňavou mátou. Dort krájíme ostrým nožem, namočeným v teplé vodě na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích. |