Pajšl po česku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pajšl po česku
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54544 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařené vnitřnosti | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
300 g | Játra vepřová |
5 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 polévková lžíce | Sůl |
600 g | Vepřové plíce |
300 g | Vepřové srdce |
300 g | Vepřový jazyk |
4 l | Voda pitná |
Jíška | |
150 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na dochucení | |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
2 dl | Smetana 16% (pochoutková) |
3,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 1g |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 16g |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 94,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Játra vepřová, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Vepřové plíce, Vepřové srdce, Vepřový jazyk, Voda pitná, Cukr krupice, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 16% (pochoutková), Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pajšl po česku postup přípravy receptu:
1 | Vepřové plíce, jazyk, srdce a játra dobře očistíme a omyjeme. Maso dáme do hrnce asi se 2 l vody, s 1 lžíci soli a přivedeme k varu. |
2 | Maso pomalu vaříme asi 5-10 minut. Poté ho vyjmeme, vodu vylijeme, maso kromě jazyka vrátíme do hrnce, zalijeme čistou vodou. Jazyk omyjeme pod studenou vodou, oloupeme a dáme do hrnce k ostatnímu masu. Poté přidáme sůl, celou očištěnou cibuli, bobkový list, celý černý pepř a nové koření. Pod pokličkou maso vaříme asi 70 minut doměkka. |
3 | Uvařené vnitřnosti scedíme, vývar zachytíme. Plíčky oddělíme od průdušnic, ze srdce odstraníme tvrdší části a vše nakrájíme na tenké nudličky. |
4 | Ve druhém hrnci si rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme 1 l scezeného vývaru. Metličkou jíšku rozšleháme dohladka a asi 10 minut mírně povaříme. Nakonec přimícháme sladkou (2 dl) a zakysanou smetanu (2 dl), dochutíme solí, bílým pepřem a cukrem a omáčku necháme přejít varem. |
5 | Ještě si vyšleháme sladkou smetanu (1.5 dl) na hustou šlehačku. Pajšl na talířích ozdobíme kopečkem šlehačky a podáváme. |
Poznámka
K pajšlu podle chuti podáváme houskové knedlíky nebo vařené těstoviny. Můžeme podávat i dušenou baby karotku.
skúsim ho,ten múj manžel ho miluje a co čtu,tak bude supr
pajšl po čeku byl výborný,nezbila ani lžička