Jogurtový dort s ostružinami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jogurtový dort s ostružinami
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 54545 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
180 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
80 g | Máslo čerstvé |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
6 ks | Vaječný bílek slepičí |
6 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na Náplň | |
60 g | Cukr krupice |
200 g | Cukr moučkový |
500 g | Jogurt bílý |
50 ml | Olej slunečnicový |
200 g | Ostružiny |
60 g | Poleva čokoládová bílá |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
1 dl | Voda pitná |
20 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 260,2mg |
Draslík | 323,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 353,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,0mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový, Jogurt bílý, Olej slunečnicový, Ostružiny, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá, Poleva čokoládová bílá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jogurtový dort s ostružinami postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo (50 g) v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka, promícháme. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170°C teplotě pečeme 35 minut. |
2 | Příprava krému: do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme želatinu, kterou necháme 5-10 minut namočenou. Potom ji za stálého míchání povaříme skoro do bodu varu a stáhneme z ohně. Jogurt v misce smícháme s cukrem a 60 g ostružin. Přilijeme horkou želatinu. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a přimícháme ji do jogurtu. |
3 | Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Následovně ho vyklopíme z dortové formy, kterou vymažeme olejem, posypeme cukrem. Korpus vrátíme zpátky do formy. Poté korpus potřeme připravenou náplní, vložíme na 4 hodiny do lednice vychladnout a zatuhnout. |
4 | Nakonec sundáme dortovou formu, povrch dortu ozdobíme ostružinami, polijeme čokoládovou polevou. Ostrým nožem namočeným v horké vodě, krájíme na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých mělkých talířích. |