Vepřový mozeček s vajíčky a lanýži - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový mozeček s vajíčky a lanýži
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54581 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
400 g | Bageta |
0,5 ks | Lanýž |
80 g | Máslo bylinkové |
100 g | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
3 ks | Šalotka |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
400 g | Vepřový mozek |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 2g |
Draslík | 622,3mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,4mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bageta, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Vejce slepičí, Vepřový mozek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lanýž, Máslo bylinkové, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový mozeček s vajíčky a lanýži postup přípravy receptu:
1 | Vepřové mozečky omyjeme, dáme do síta, přelijeme vroucí vodou, poté je zbavíme blan a žilek. Očištěné šalotky pokrájíme nadrobno. 6 vajec rozklepneme do misky, z nich vyjmeme lžicí 2 žloutky a odložíme je do skleničky. Lanýže nastrouháme na tenké plátky, petrželku kudrnku omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. |
2 | V pánvi na rozehřátém másle zpěníme šalotku, jakmile se začne smažit a je zlatavá, přidáme mozečky, promícháme a pod pokličkou dusíme 5 - 7 minut. Přidáme vejce a mícháme do doby, než zhoustnou. Vsypeme sůl, pepř, promícháme a přidáme odložené žloutky. Znovu promícháme, ale už nesmažíme. Mozeček nakonec zjemníme přidáním sladké smetany. |
3 | 2 bagety pokrájíme zešikma na plátky. V tefonové pánvi rozpálíme bylinkové máslo a plátky bagety osmažíme z každé strany do zlatova. |
4 | Mozeček rozdělíme na talíře, ozdobíme nastrouhanými tenkými plátky lanýžů a petrželkou. K mozečku s vejci podáváme křupavé plátky bagety. |
Poznámka
Servírujeme teplé.