Rizoto zeleninové s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rizoto zeleninové s chřestem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54591 |
Kategorie: | Rizota |
Ingredience
2 ks | Artyčoky |
10 g | Bazalka |
150 g | Chřest zelený |
1 ks | Citrony |
10 g | Estragon |
100 g | Fazolové lusky zelené |
50 g | Hrášek |
20 g | Máslo čerstvé |
750 ml | Masový vývar |
1 ks | Mrkev kořen |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
10 g | Petržel - nať |
10 g | Roketa |
200 g | Rýže loupaná |
2 ks | Šalotka |
2 špetka | Sůl |
30 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 118g |
---|---|
Cholesterol | 11,1mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 65g |
Vitamín A | 445,6mg |
Vitamín B6 | 1,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,9mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Bazalka, Citrony, Estragon, Fazolové lusky zelené, Hrášek, Rýže loupaná, Šalotka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Máslo čerstvé, Masový vývar, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Roketa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rizoto zeleninové s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Chřest omyjeme, oloupeme jeho dolní část a pokrájíme chřestové výhonky na kousky. Hlavičky chřestu dáme stranou. Odřízneme tvrdé špičky listů z artyčoků, rozčtvrtíme artyčoky a vložíme je do vody s citronovou šťávou. Omyjeme mrkev, oškrábeme ji a pokrájíme na kostičky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Odkrojíme oba konce z fazolek a pokrájíme je na stejně velké kousky. |
2 | Do hrnce vlijeme olej a zahřejeme. Vhodíme na něj šalotku a necháme ji zesklovatět. Postupně vkládáme a opékáme zeleninu, jenom hrášek a hlavičky chřestu ponecháme stranou. |
3 | Přisypeme rýži, osolíme a opepříme. |
4 | V dalším hrnci přivedem k varu masový vývar. Asi čtvrtinu vroucího vývaru vlijeme do zeleninovo-rýžové směsi. Vaříme asi 20 minut. Přiléváme další vývar a mícháme. Nakonec po 10 minutách přidáme i hrášek a hlavičky chřestu. Jakmile rýže vsákne tekutinu, je rizoto hotové. |
5 | Nakonec před podáváním rizoto posypeme nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanými bylinkami, bazalkou, petrželkou, estragonem a roketou. |