Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54594 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Listové těsto |
Prejt | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
250 g | Játra vepřová |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
4 ks | Nové koření celé |
6 ks | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřové koleno |
250 g | Vepřový bok |
2 l | Voda pitná |
Lepenice | |
400 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
2 kávová lžička | Sůl |
50 g | Vepřové škvarky |
8 dl | Voda pitná |
200 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 141,1mg |
Draslík | 465,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Játra vepřová, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřový bok, Voda pitná, Brambory, Cibule, Kmín celý, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Listové těsto, Pepř černý mletý, Vepřové koleno, Vepřové škvarky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový domácí prejt zapékaný v těstě s lepenicí postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve uvaříme prejt. Do většího hrnce dáme omyté maso: ovarové koleno, vepřový bůček, vepřová játra, přidáme očištěnou celou cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl. Maso zalijeme přibližně 1,5 - 2 litry vody a uvaříme do měkka při mírnější teplotě (vaříme přibližně 90 - 110 minut). |
2 | Listové těsto rozválíme na plát, ten rozdělíme na 5 dílů. Každým dílem vyložíme vyšší, žáruvzdornou formičku tak, že okraje těsta budou přečnívat přes okraje. Očištěné 2 větší cibule drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo (2 lžíce) a cibuli zpěníme do růžova. Polovinu odložíme, tu použijeme do brambor, druhou polovinu cibule dáme později do mletého masa. |
3 | Měkké uvařené maso pokrájíme na kousky a jemně ho pomeleme na masovém strojku. Pomleté maso v míse důkladně promícháme s 1 zpěněnou cibulí, pepřem, majoránkou a solí podle chuti. Směs rozdělíme do připravených formiček s těstem a vložíme do trouby, předehřáté na 180°C. Pečeme přibližně 15 - 20 minut, tedy do doby, až jsou okraje těsta a prejt upečené do zlatova. |
4 | Mezitím přibližně 30 minut před dovařením masa oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 6 - 7 dl vody, přidáme sůl, kmín a brambory uvaříme do měkka. Vaříme je 20 minut. Kysané zelí vložíme do rendlíku, přilijeme 1 dl vody a podusíme pod poklicí asi 10 minut. |
5 | Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce sádla, na něm rozehřejeme vepřové škvarky, šťouchané brambory smícháme s podušenou cibulí, škvarky se sádlem a kysaným zelím. Takto upravenou bramborovou "lepenici" dochutíme solí a podáváme k upečenému prejtu. |
Poznámka
Servírujeme teplé.