Rýže se zeleninou po thajsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže se zeleninou po thajsku
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54598 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
100 g | Brokolice |
2 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
50 g | Fazole mungo |
50 g | Hrachové lusky |
50 g | Koriandr čerstvý |
8 ks | Krevety tygří - loupané |
100 g | Květák |
1 ks | Limetka |
100 g | Mrkev kořen |
8 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Omáčka sójová |
1 špetka | Pepř cayenský |
2 špetka | Pepř černý mletý |
300 g | Rýže loupaná |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
2 špetka | Sůl |
2 cl | Víno rýžové čínské |
2 l | Voda pitná |
125 ml | Vývar rybí |
100 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 2,1mg |
Draslík | 505,6mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 63,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hrachové lusky, Koriandr čerstvý, Květák, Limetka, Pepř cayenský, Rýže loupaná, Sezam - semena, Sůl, Víno rýžové čínské, Voda pitná, Vývar rybí, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Fazole mungo, Krevety tygří - loupané, Mrkev kořen, Olej olivový, Omáčka sójová, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže se zeleninou po thajsku postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme cibuli a česnek, pokrájíme je na kostičky. Omyjeme květák i brokolici, rozebereme je na růžičky, na nudličky nakrájíme zelí. Na plátky pokrájíme mrkev a celer. Z lusků hrášku odkrájíme konce. |
2 | Připravíme wok, vlijeme do něj 5 lžic oleje, necháme zesklovatět nasekanou cibuli s česnekem. Poté postupně přidáváme květák, brokolici, zelí, mrkev a celer. Mícháme a zprudka opékáme 8 minut. |
3 | Osolíme, opepříme černým i cayenským pepřem, přidáme sójovou omáčku. Vmícháme rýži, kterou jsme předtím uvařili v osolené vroucí vodě. Zalijeme rybím vývarem, přidáme rýžové víno, mícháme a prohříváme. |
4 | Na pánvi zahřejeme zbytek oleje, na něm opečeme krevety. Zakapeme je šťávou vymačkanou z jedné limetky. |
5 | Na další suché pánvi opražíme sezamová semínka. |
6 | Rýži se zeleninou před podáváním posypeme nadrobno nasekaným koriandrem a opraženými sezamovými semínky. Přidáme opečené krevety a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.