Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54614 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Škvarky | |
---|---|
0,4 dl | Mléko plnotučné |
400 g | Sádlo syrové |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Medová omáčka | |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Chilli paprička |
1,5 dl | Med včelí |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 ks | Rajčata |
0,1 g | Šafrán |
Lokše | |
500 g | Brambory |
130 g | Mouka polohrubá |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
7 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 78,7mg |
Draslík | 331,9mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 33,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sádlo syrové, Sůl, Česnek, Chilli paprička, Med včelí, Ocet vinný, Rajčata, Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Protlak rajčatový, Šafrán, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lokše s medovou omáčkou a domácími škvarky postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme domácí škvarky: syrové očištěné sádlo pokrájíme na kostičky přibližně 1,5 x 1,5 cm (mohou být i o něco větší). Sádlo vložíme do hrnce se silným dnem a za častého promíchání je pod poklicí vysmažíme do zlatova. Průběžně odebíráme naběračkou vyškvařené sádlo, které dáme do sklenice. Když jsou škvarky zlatavé, přilijeme k nim 0,4 dl mléka. Provádějme to opatrně, protože škvařící sádlo prská. Vyškvařené škvarky slijeme ze sádla přes síto, lehce je přitlačíme vidličkou a necháme okapat. |
2 | Poté připravíme medovou omáčku: 2 chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je nadrobno. Větší rajče omyjeme, spaříme vařící vodou a oloupeme ho, pokrájené zbavíme semínek. Do rendlíku dáme med, který mírně ohřejeme, aby byl tekutý. Přidáme chilli papričky, vinný ocet, rajčatový protlak, rajče, prolisovaný česnek a šafrán. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme do hladka. Omáčku dáme vychladit. |
3 | Brambory dobře omyjeme, vložíme do hrnce se 7 dl vody a uvaříme je do měkka. Vaříme 20 minut, poté scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory na pomoučeném vále (2 lžíce hladká mouka) zpracujeme se solí a polohrubou moukou. Těsto musí být vláčné a hladké. Rozválíme ho na placku silnou přibližně 3 mm a vykrajujeme z něj formičkou malé placky o průměru přibližně 5 - 6 cm. |
4 | Lokše upečeme nasucho v rozpálené teflonové pánvi z každé strany do zlatova. |
5 | Upečené lokše podávame tak, že mezi ně v několika vrstvách vložíme škvarky. Servírujeme k nim (zvlášť v misce) vychlazenou medovou omáčku. |
Poznámka
Servírujeme teplé.