Omáčka ze švestkových povidel a červeného vína - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Omáčka ze švestkových povidel a červeného vína
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54617 |
Kategorie: | Sladké omáčky |
Ingredience
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Perník |
200 g | Povidla švestková |
1 špetka | Skořice mletá |
5 cl | Slivovice |
3 špetka | Sůl |
2 dl | Víno madeira |
2 dl | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 88,6mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Perník, Povidla švestková, Slivovice, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Omáčka ze švestkových povidel a červeného vína postup přípravy receptu:
1 | Oloupanou cibuli drobně pokrájíme a v hrnci na rozehřátém másle ji zpěníme do růžova. Přilijeme silný čistý drůbeží vývar, kvalitní červené víno a přivedeme k varu. Poté za stálého míchání přidáme švestková povidla a pomalu je vaříme do doby, až se omáčka zredukuje o 1/3 objemu. Zahustíme jemně nastrouhaným perníkem, ochutíme solí (2 - 3 špetky), cukrem, pepřem a skořicí. Nakonec přilijeme 5 cl slivovice. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Omáčku podáváme k uzeným vařeným masům, uzenému vařenému jazyku, hovězímu masu, zvěřině a pečeným masům. Pokud chceme omáčku pikantnější, přimícháme ke švestkovým povidlům 0,5 - 1 lžíci rosolu z červeného rybízu. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo bramborový či houskový knedlík.