Salát cibulový se sýrem a vejcem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát cibulový se sýrem a vejcem
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54621 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
5 ks | Cibule |
4 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Na zálivku | |
---|---|
3 ml | Citronová šťáva |
150 g | Klobása - Čabajka |
1 polévková lžíce | Med včelí |
1 polévková lžíce | Ocet Sherry |
0,5 ks | Okurka salátová |
60 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
80 ml | Víno portské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 643,7mg |
Draslík | 504,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,4mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Vejce slepičí, Voda pitná, Citronová šťáva, Med včelí, Okurka salátová, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása - Čabajka, Ocet Sherry, Olej olivový, Pepř černý mletý, Víno portské mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát cibulový se sýrem a vejcem postup přípravy receptu:
1 | Vejce pomocí lžíce vložíme do vroucí vody, povaříme je 8 - 10 minut natvrdo, následně je scedíme, necháme vychladnout a oloupeme. |
2 | Oloupanou cibuli krájíme na tenké prstence, které dáme do vhodné nádoby. V kastrůlku přivedeme k varu olej, víno, ocet, špetku solí a med. Hotovou zálivku stáhneme ze sporáku a ihned jí zalijeme cibuli. Promícháme, necháme vychladnout, z vychladlé cibule slijeme zálivku a smícháme ji s vařenými žloutky na hladkou hmotu. Omytou salátovou okurku nakrájíme na tenká kolečka, spolu s čabajkou, rozkrájenou také na kolečka, vmícháme k cibuli. Sýr Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme do misky, vše zalijeme zálivkou ze žloutku a důkladně promícháme. |
3 | Nakonec salát ještě ochutnáme, dochutíme podle chutí zbylou solí, pepřem, citrónovou šťávou. V lednici necháme odležet a vychladit, následovně podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře. Povrch každé salátové porce posypeme nadrobno nasekaným vařeným bílkem. |
Poznámka
Servírujeme studené. Salát je vhodným pikantním předkrmem.