Krém zvaný bavorský - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 300 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krém zvaný bavorský
Celkový čas: | 300 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 270 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54630 |
Kategorie: | Krémy |
Ingredience
120 g | Cukr krupice |
500 ml | Mléko polotučné |
400 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
3 l | Voda pitná |
8 ks | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 585,3mg |
Draslík | 47,9mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 540,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krém zvaný bavorský postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vlijeme mléko. Vanilkový lusk podélně nakrojíme a vyškrábeme z něj nožem dřeň, vyškrabanou dřeň i lusk vložíme do mléka. |
2 | Studenou vodu vlijeme do hrnku a necháme v ní nabobtnat želatinu. |
3 | Do misky vlijeme žloutky, přidáme cukr a ušleháme krém. |
4 | Z horkého mléka vyndáme vanilkový lusk a stále mícháme, během míchání postupně přiléváme do krému ze žloutků. Jakmile všechno mléko vlijeme, přemístíme mísu do vodní lázně a šleháme, dokud krém nezhoustne. Nesmíme ale krém příliš zahřívat, protože by nezhoustl. |
5 | Vymačkáme ve vodě nabobtnalou želatinu, postupně ji zamícháme do horkého krému. |
6 | Pak mísu přendáme do ledové vodní lázně a mícháme, dokud krém nezchladne. |
7 | Ještě než začne krém tuhnout, vmícháme do něj ušlehanou smetanu. |
8 | Kovovou formu vypláchneme vodou a vložíme do ní krém. Zakryjeme průsvitnou fólií a odložíme do chladničky přibližně na 4 hodiny. Počkáme, dokud neztuhne. |
9 | Než budeme krém podávat, vložíme formu na chvilku do horké vody, poté krém vyklopíme na mísu. Nakrájíme na dílky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené. Krém můžeme podávat s ovocnou šťávou, s kompotem nebo s makronkami.