Ruský zeleninový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 53 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Ruský zeleninový salát
Celkový čas: | 53 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 23 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54636 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
400 g | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
3 ml | Citronová šťáva |
0,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
300 g | Fazolky mražené |
1 polévková lžíce | Hořčice |
300 g | Hrášek mražený |
300 g | Mrkev kořen |
2 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
0,5 ks | Okurka salátová |
2,5 dl | Olej slunečnicový |
300 g | Olivy černé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Petržel kořen |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 111,1mg |
Draslík | 326,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,0mg |
Vitamín E | 10,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Citronová šťáva, Cukr krupice, Fazolky mražené, Okurka salátová, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Hrášek mražený, Mrkev kořen, Ocet kvasný lihový, Olivy černé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Ruský zeleninový salát postup přípravy receptu:
1 | Celer omyjeme, očistíme, opět omyjeme, nakrájíme na malé kousky. Vložíme do půl litru vroucí, mírně osolené vody okyselené citronovou šťávou. Povaříme 6-8 minut, aby celer zůstal křupavý a ne rozvařený. Přelijeme přes síto, necháme okapat a vychladnout. Mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kolečka a povaříme také 10 minut v půl litru mírně osolené vody. Scedíme, necháme okapat a vychladnout. Do vody, ve které se vařila mrkev a petržel, vsypeme mražený hrášek s fazolky, povaříme 3-5 minut, scedíme, necháme okapat a vychladnout. |
2 | Všechnu povařenou zeleninu dáme do vhodné misky, podle chuti osolíme, opepříme, pokapeme octem, dochutíme cukrem a zamícháme. |
3 | Žloutky smícháme s olejem na majonézu, přidáme prolisovaný česnek, lžíci hořčice, zalijeme zeleninu v misce a důkladně promícháme. Hotový salát vložíme do lednice odležet. Podáváme na talířích. Porce ozdobíme nakrájenou salátovou okurkou a olivami. |
Poznámka
Salát podáváme jako hlavní jídlo s chlebem.