Uzený bůček s rybízovo-vínovou omáčkou a křenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Uzený bůček s rybízovo-vínovou omáčkou a křenem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54646 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Vepřový bok uzený |
1,5 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
1 ks | Cibule |
400 g | Cibule perlová |
1 polévková lžíce | Divoké koření celé |
100 g | Džem rybízový |
5 dl | Masový vývar |
80 g | Slanina vepřová |
5 dl | Víno ryzlink |
Na ozdobu | |
4 polévková lžíce | Křen |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 131,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 9,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,7mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Sůl, Voda pitná, Cibule, Slanina vepřová, Křen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vepřový bok uzený, Cibule perlová, Džem rybízový, Masový vývar mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Divoké koření celé, Víno ryzlink nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Uzený bůček s rybízovo-vínovou omáčkou a křenem postup přípravy receptu:
1 | Uzený (libovější) vepřový bůček dáme do hrnce s 1.5 litrem vody. Přidáme k němu očištěnou cibuli, bobkový list, stroužek česneku, sůl a pomalu budeme vařit 60 - 80 minut téměř doměkka. Poté maso vyjmeme, pokrájíme na kousky velikosti sousta. Mladou cibulku perlovku očistíme a odkrojíme zelenou nať. |
2 | Mezitím připravíme omáčku. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi rozškvaříme nadrobno pokrájenou uzenou slaninu. Přidáme k ní pokrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Poté přidáme rybízovou marmeládu bez zrníček, červené víno a silný čistý vývar. Do omáčky přimícháme 1 lžíci čerstvě pomletého divokého koření, přidáme 2 jarní cibule, maso a společně za občasného promíchání vaříme asi 10 minut. |
3 | Oloupeme, omyjeme křen a jemně nastrouháme. Zelenou nať z cibulky perlovky pokrájíme zešikma na proužky. |
4 | Maso a cibuli vyjmeme z omáčky, ozdobně je rozložíme na talíře, posypeme křenem a dozdobíme cibulovou natí. K masu přilijeme omáčku a servírujeme. |
Poznámka
K rybízo-vínové omáčce a uzenému bůčku podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši.