Vepřový zabíjačkový guláš s játry podávaný v chlebu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřový zabíjačkový guláš s játry podávaný v chlebu
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54652 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 kg | Chléb konzumní |
500 g | Cibule |
150 g | Játra vepřová |
1 polévková lžíce | Kečup |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Majoránka |
1,4 l | Masový vývar |
2 dl | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Paprika mletá pálivá |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
150 g | Sádlo škvařené |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřová plec |
0,5 ks | Vepřová slezina |
1 ks | Vepřové ledvinky |
0,5 ks | Vepřové srdce |
0,5 ks | Vepřový jazyk |
300 g | Vepřový lalok |
0,5 kávová lžička | Zázvor mletý |
4 ks | Žemle tuková |
Na dochucení | |
---|---|
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Šalotka |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 31g |
---|---|
Cholesterol | 930,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 2,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 63,3mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 46,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Játra vepřová, Kmín drcený, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřová plec, Vepřová slezina, Vepřové ledvinky, Vepřové srdce, Vepřový jazyk, Zázvor mletý, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Kečup, Masový vývar, Mléko polotučné, Paprika mletá pálivá, Pepř černý mletý, Vepřový lalok, Žemle tuková, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřový zabíjačkový guláš s játry podávaný v chlebu postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou ledvinu rozkrojíme podélně na poloviny, očistíme, pokrájíme na kousky, dobře ji promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky s 2 dl mléka na 20 minut. Poté maso z ledviny scedíme a znovu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | Maso z vepřového plecka, laloku a játra, 1/2 srdce, 1/2 jazyka a 1/2 sleziny omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky velikosti sousta. |
3 | Očištěné cibule drobně pokrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova. Přidáme všechno maso, promícháme, přidáme kmín, pepř, červenou sladkou a pálivou papriku, mletý zázvor, majoránku, sůl a vše za stálého míchání osmažíme dozlatova. Když se z masa zredukuje šťáva, je téměř vysmažené, přilijeme vývar a pod poklicí dusíme doměkka přibližně 60 minut. |
4 | Ze 4 malých bochánků chleba (nebo velkých chlebových žemlí) odřežeme "pokličky" přibližně 1/3 vrchní části. Střídku z chleba vydlabeme. 20 minut před dovařením přidáme do guláše lžíci rajského kečupu a nastrouhaný větší tvrdší plátek chleba. |
5 | Hotový guláš dochutíme pepřem i solí. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Omyjeme snítku (1 lžíce) petrželové natě a lístky otrháme na ozdobu. Malé bochánky chleba před podáváním rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C (asi 7-10 minut). |
6 | Guláš rozdělíme do vydlabaných chlebů. Ozdobíme cibulí, petrželkou a podáváme. |