Recept

Vepřová panenka s pražskou šunkou a zeleným chřestem

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 1265 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 1230 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 54656
Kategorie: Maso

Ingredience

3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
1,5 kávová lžička Sůl
180 g Šunka pražská
600 g Vepřová panenka
Bylinková směs
2 stroužek Česnek
1 polévková lžíce Kerblík
2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
1 polévková lžíce Pažitka
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Petržel - nať
1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
0,5 polévková lžíce Tymián čerstvý
Restovaný chřest s cibulí
500 g Chřest zelený
1 ks Cibule
100 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
3 špetka Pepř bílý
3 špetka Sůl
Na zjemnění šťávy
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
Vepřové demi-glace - základ masových omáček
160 g Celer bulvový
200 g Cibule
1 kg Kosti vepřové
2 l Masový vývar
170 g Mrkev kořen
1,5 kávová lžička Pepř černý celý
170 g Petržel kořen
200 g Slanina vepřová
0,5 polévková lžíce Sůl
7 dl Víno červené

Nutriční hodnoty jedné porce

92% Kalorie 1,816 kcal
Kilojoule 7 597kJ
8% Sacharidy 31 g
268% Tuky 201 g
276% Sodík 6 g
278% Bílkoviny 157 g

Vepřová panenka s pražskou šunkou a zeleným chřestem postup přípravy receptu:

1

Vepřové demi-glace - základ masových omáček:

2

Vepřové kosti z kotlety očistíme a dobře omyjeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Uzenou slaninu pokrájíme na kostičky. Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.

3

Ve větším hrnci rozehřejeme slaninu, na ni osmažíme kosti dozlatova. Poté je vyjmeme, na omastek přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, promícháme a společně smažíme dozlatova. Přilijeme 7 dl červeného vína a 2 litry silného masového vývaru. Přidáme sůl, celý pepř a vývar přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu a vývar budeme vařit tak, že bude pod poklicí jen lehce probublávat.

4

Základ masových omáček "demi-glace" vaříme pomalu 20 hodin. Poté jej scedíme a svaříme přibližně na 5-6 dl.

5

Omyjeme čerstvé bylinky (rozmarýn, petrželku, tymián, kerblík, pažitku), vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme. V misce je promícháme s nadrobno posekaným česnekem, čerstvě pomletým pepřem a olivovým olejem (2 lžíce). Omytý a osušený špalíček masa - vepřové panenky, bez blanek obalíme nahusto v připravených bylinkách. Maso zabalíme do potravinářské fólie a dáme do druhého dne do chladničky odležet.

6

Druhý den očistěné cibule pokrájíme nadrobno. Zelený čerstvý chřest oloupeme, spodní tvrdé části odřežeme (asi 1/3). V pánvi rozehřejeme olej (3 lžíce), maso v bylinkách osolíme a orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme přibližně 2-3 minuty z každé strany. Maso přendáme do zapékací mísy i s omastkem a dáme "dojít" do předehřáté trouby na 80°C přibližně na 15 minut. Maso dopékáme, aby bylo růžové a šťavnaté.

7

Mezitím v druhé pánvi rozpálíme máslo s 1 lžíci oleje a 1/2 chřestu s cibulí orestujeme dozlatova. Poté chřest osolíme, posypeme bílým pepřem, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme 3 minuty. Opečené maso, 2/2 chřestu a plátky pražské šunky dáme do rozpáleného grilu na 200°C, Grilujeme je přibližně 3-4 minuty. Do zapékací mísy s výpekem z masa přidáme šťávu z chřestu, 100 g masového vývaru demi-glace, promícháme a necháme jen přejít varem. Potom šťávu přecedíme a zašleháme do ní 2 lžíce másla - už nevaříme.

8

Na talíře naaranžujeme dušený i grilovaný chřest, pokrájené maso na plátky, přelijeme demi-glace, grilované plátky šunky ozdobně přehneme a servírujeme.

Poznámka

K panence s pražskou šunkou a chřestem podáváme nasucho opečené nové malé brambory nebo bílé křupavé pečivo. Vepřové demi-glace je silně zredukovaný masový fond, který použijeme při přípravě speciálních masových omáček nebo šťáv k minutkovým masům.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept