Vepřová plec na černém pivu se žlutou dýní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová plec na černém pivu se žlutou dýní
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54659 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 ks | Pečivo pšeničné běžné máslové |
Dušená plec | |
---|---|
100 g | Celer bulvový |
5 stroužek | Česnek |
1 krajíc | Chléb samožitný |
200 g | Cibule |
1,5 l | Hovězí vývar základní |
100 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
5 dl | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
3 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
2 kávová lžička | Sůl |
600 g | Vepřová plec |
Na ozdobu | |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
Dušená dýně | |
7 stroužek | Česnek |
600 g | Dýně Hokkaidó |
100 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 166,5mg |
Draslík | 903,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 240,6mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 58,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Vepřová plec, Rozmarýn čerstvý, Česnek, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pečivo pšeničné běžné máslové, Chléb samožitný, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Pivo tmavé 12% 4,0% obj., Dýně Hokkaidó, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová plec na černém pivu se žlutou dýní postup přípravy receptu:
1 | Plochou (loupanou) plec pez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přibližně na 150 g porce. Očistíme a nadrobno pokrájíme cibule. Očistíme 12 stroužků česneku. Žlutou dýni typu Hokkaidó omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Očištěnou mrkev a kousek celeru omyjeme a jemně nastrouháme. 4 snítky čerstvého rozmarýnu (4 lžíce) opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | V hrnci rozpálíme 100 g másla a dozlatova orestujeme cibuli (asi 2 minuty), přidáme 5 stroužků prolisovaného česneku a nastrouhanou zeleninu. Promícháme a restujeme ještě 5 minut. Přilijeme 1.5 litru vývaru, který přivedeme k varu. Do vývaru vložíme maso, zmírníme teplotu a pod poklicí dusíme do poloměkka přibližně 30 minut. Poté přilijeme sladké černé pivo, přidáme sůl, pepř, 3 snítky rozmarýnu a maso dusíme ještě přibližně 30 minut doměkka. |
3 | V druhém hrnci rozpustíme 100 g másla, na něm pod poklicí podusíme dýni se 7 stroužky prolisovaného česneku. Během dušení dýni osolíme a posypeme bílým pepřem. Dusíme asi 15-20 minut. |
4 | Měkké maso vyjmeme a vaříme do doby, až tekutinu zredukujeme asi na 7 dl. Šťávu zahustíme nastrouhaným chlebem, povaříme asi 2 minuty, maso vložíme zpět a provaříme další 1 minutu. |
5 | Maso se šťávou rozdělíme na talíře, obložíme kostkami dušené dýně, ozdobíme snítkou rozmarýnu a servírujeme s bílým křupavým pečivem. |