Vepřová krkovice vařená v sádle s česnekem a bylinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 280 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová krkovice vařená v sádle s česnekem a bylinkami
Celkový čas: | 280 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 250 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54661 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
20 stroužek | Česnek |
5 krajíc | Chléb konzumní |
1 ks | Cibule |
100 g | Hořčice kremžská |
2 polévková lžíce | Majoránka čerstvá |
4 polévková lžíce | Pepř 4 barev |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 kg | Vepřová krkovička |
700 g | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 157,9mg |
Draslík | 120,0mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 65,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Tymián čerstvý, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Hořčice kremžská, Majoránka čerstvá, Pepř 4 barev, Vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová krkovice vařená v sádle s česnekem a bylinkami postup přípravy receptu:
1 | Vepřovou omytou a osušenou krkovici rozkrojíme na dvě části. Každou stáhneme provázkem tak, že z masa utvoříme válečky. Maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Očistíme velkou cibuli a pokrájíme ji nadrobno. Očistíme 2 paličky česneku (asi 20 stroužků) a pokrájíme je. Čerstvý tymián a čerstvou majoránku omyjeme pod tekoucí vodou a necháme je oschnout. |
2 | Ve vyšším, větším hrnci si rozpálíme sádlo a špalíčky masa orestujeme z každé strany dozlatova. Restujeme celkem asi 8 minut. Maso vyjmeme, na výpek dáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova, přidáme česnek, celé snítky bylinek, promícháme a krátce, asi 1 minutu ještě smažíme. Poté přidáme maso a vše zalijeme rozehřátým vyškvařeným sádlem (1-1,8 kg). Sádla dáme tolik, aby maso bylo zcela v sádle ponořené. Záleží na velikosti nádoby. |
3 | Krkovici v sádle zvolna vaříme - tzv. "táhneme" při mírné teplotě 90°C 3-4 hodiny. Poté ji v sádle necháme vychladnout do druhého dne. |
4 | Druhý den sádlo z krkovice odstraníme, maso pokrájíme na plátky a podáváme s chlebem a hořčicí. |
Poznámka
Ke studené krkovici podáváme i sladkokyselé okurky nebo nastrouhaný křen. Pokud chceme podávat krkovici teplou, nakrájíme ji a v troubě na 180°C ji opečeme dozlatova. K teplé krkovici podáváme houskový nebo bramborový knedlík s kysaným zelím. Sádlo, které jsme vařením získali je příjemně ochucené, odložíme ho do sklenic a mažeme na chleba.