Bylinkový aspik s uzeným kolenem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bylinkový aspik s uzeným kolenem
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 54679 |
Kategorie: | Paštiky, Aspiky, Teriny |
Ingredience
2 ks | Cibulka jarní |
6 ks | Pečivo pšeničné běžné máslové |
Aspik | |
---|---|
7 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Majoránka |
4 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
3 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
3 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Sůl |
3 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
2,4 kg | Vepřová kýta uzená |
4 l | Vývar drůbeží |
Skořicový sirup | |
250 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
2,5 dl | Ocet bílý vinný |
0,5 polévková lžíce | Skořice mletá |
1,5 dl | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 487,8mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,6mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Česnek, Cibule, Majoránka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Cukr krupice, Skořice mletá, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pečivo pšeničné běžné máslové, Vepřová kýta uzená, Vývar drůbeží, Maizena - kukuřičný škrob mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Ocet bílý vinný nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Bylinkový aspik s uzeným kolenem postup přípravy receptu:
1 | Omyté čerstvé bylinky tymián, rozmarýn a majoránku svážeme nití. Omytá uzená kolena vložíme do většího hrnce, zalijeme vývarem, přidáme 5 kusů očištěné a pokrájené cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíci soli, lžičku celého pepře a 4 ks nového koření a svazek bylinek. Vývar s masem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí maso vaříme 3 hodiny. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vývarem, aby maso bylo ponořené. |
2 | Uvařené maso bude velmi měkké a měly by zbýt 2 litry silného vývaru. Maso vyjmeme, vychladlé vykostíme, odstraníme kůži, žilky a šlachy. Maso pokrájíme na kostky, které rozdělíme do větších porcelánových misek. Očištěnou šalotku pokrájíme na osminky a přidáme ji k masu. Silný aspikový vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby. Poté nalijeme do misek s masem a cibulí. Maso musí zůstat pod hladinou. Misky s aspikem odložíme do chladničky na 12 hodin. |
3 | Druhý den připravíme k aspiku sladkokyselý skořicový sirup: do rendlíku dáme 1.5 dl bílého vína, 250 g cukru, 2.5 dl bílého vinného octa, 0.5 lžíce mleté skořice a 1 lžičku Maizeny. Vše důkladně rozmícháme a za stálého míchání vaříme 1 minutu. Poté sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Očistíme a omyjeme jarní cibulky. Pokrájíme je i s natí na tenké kroužky. Aspik s uzeným vyklopíme z misek na talíře, polijeme podle chuti sirupem, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme s bílým pečivem. |