Hanácké koláče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hanácké koláče
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | M. Hamrova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 5468 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 špetka | Citronová kůra |
100 g | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
1,5 dl | Mléko polotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Olej stolní |
5 polévková lžíce | Povidla švestková |
1 polévková lžíce | Rum |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 295,4mg |
Draslík | 285,6mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 324,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Olej stolní, Rum, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hanácké koláče postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si kvásek z vlažného mléka a droždí. Do jiné nádoby nasypeme mouku, cukr, citronovou kůru, sůl, žloutky a přidáme olej. Pak přilijeme kvásek. Vypracujeme polotuhé těsto a necháme vykynout. |
2 | Rozdělíme ho na čtyři kusy a každý vyválíme do menší placky. |
3 | Do každé zabalíme čtvrtinu tvarohové náplně a znovu vyválíme tlustý koláč o průměru asi 25 cm. |
4 | Potřeme jej povidly rozmíchanými s rumem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvilku vykynout. |
5 | Dáme péct do mírně vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. |
6 | Před dopečením potřeme okraje rozšlehaným vejcem. |
Poznámka
Náplň: 300 g měkkého tvarohu, 80 g pískového cukru, 3 žloutky, rozinky, citronová kůra. Drobenka: 100 g másla, 100 g pískového cukru, 100 g hladké mouky.