Základ do omáček - telecí fond - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 1440 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Základ do omáček - telecí fond
Celkový čas: | 1440 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 1400 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54697 |
Kategorie: | Omáčky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
350 g | Celer bulvový |
3 polévková lžíce | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibule |
2 ks | Hřebíček |
5 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Pórek |
115 g | Protlak rajčatový |
1 kávová lžička | Sůl |
3 kg | Telecí kosti |
1 l | Víno bílé |
4 dl | Víno červené |
2,5 dl | Voda pitná |
Jíška | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na dolití | |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 9,6mg |
Draslík | 635,3mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 317,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hřebíček, Sůl, Víno bílé, Víno červené, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Základ do omáček - telecí fond postup přípravy receptu:
1 | 3 kg telecích nasekaných kostí dobře omyjeme a dáme do velkého pekáče. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cibule a česnek. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky přidáme ji do pekáče s bobkovými listy, hřebíčkem, omytými snítkami petrželky celeru a pórkem (bylinky svážeme). Kosti a zeleninu promícháme s rajčatovým protlakem. Přilijeme 2,5 dl vody a pod poklicí kosti pečeme 2,5-3 hodiny. Během pečení kosti obracíme, poléváme výpekem, případně dolijeme trošku vody. Upečené kosti musí mít zlatohnědou barvu, ale nesmí být připálené. |
2 | Po upečení vše z pekáče dáme do velkého hrnce, přilijeme 1 litr bílého vína a vaříme do doby, až budeme mít polovinu tekutiny. Pak dolijeme tolik vody, aby maso bylo úplně zakryté. Vývar přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí kosti vaříme asi 20 hodin. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vodu, kosti musí být vždy pod hladinou a lžicí odstraňujeme šum a nečistoty, které vyplavují na povrch. Tomuto vaření říkáme že "táhne". Když jsou tímto způsobem kosti uvařené, vyjmeme je a vývar scedíme přes velmi husté síto nebo čisté plátno do druhého menšího hrnce. |
3 | Scezený vývar přivedeme k varu, přilijeme 3-4 dl červeného vína a vaříme do doby, až budeme mít 0,7-1 litr telecího fondu. Podle chuti ho můžeme dosolit. |
4 | Aby byl fond hustší, můžeme ho zahustit světlou jíškou ze (2 lžíce máslo + 1 lžíce hladká mouka). Jíšku v telecím fondu pomalu vaříme dohladka asi 7-10 minut. |
5 | Z telecího fondu připravujeme výborné šťávy. |
Poznámka
Fond uchováme tak, že si ho rozdělíme do sáčků na led a dáme zamrazit. Podle potřeby určité množství rozmrazíme a připravíme si podle chuti šťávu k minutkovému masu. Použijeme telecí morkové kosti.