Recept

Základ do omáček - telecí fond

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 1440 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 1400 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 54697
Kategorie: Omáčky

Ingredience

2 ks Bobkový list
350 g Celer bulvový
3 polévková lžíce Celer - nať
3 stroužek Česnek
5 ks Cibule
2 ks Hřebíček
5 ks Mrkev kořen
3 polévková lžíce Petržel - nať
80 g Pórek
115 g Protlak rajčatový
1 kávová lžička Sůl
3 kg Telecí kosti
1 l Víno bílé
4 dl Víno červené
2,5 dl Voda pitná
Jíška
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Na dolití
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 448 kcal
Kilojoule 1 876kJ
11% Sacharidy 39 g
469% Tuky 352 g
12% Sodík 247 mg
8% Bílkoviny 5 g

Základ do omáček - telecí fond postup přípravy receptu:

1

3 kg telecích nasekaných kostí dobře omyjeme a dáme do velkého pekáče. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cibule a česnek. Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky přidáme ji do pekáče s bobkovými listy, hřebíčkem, omytými snítkami petrželky celeru a pórkem (bylinky svážeme). Kosti a zeleninu promícháme s rajčatovým protlakem. Přilijeme 2,5 dl vody a pod poklicí kosti pečeme 2,5-3 hodiny. Během pečení kosti obracíme, poléváme výpekem, případně dolijeme trošku vody. Upečené kosti musí mít zlatohnědou barvu, ale nesmí být připálené.

2

Po upečení vše z pekáče dáme do velkého hrnce, přilijeme 1 litr bílého vína a vaříme do doby, až budeme mít polovinu tekutiny. Pak dolijeme tolik vody, aby maso bylo úplně zakryté. Vývar přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí kosti vaříme asi 20 hodin. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vodu, kosti musí být vždy pod hladinou a lžicí odstraňujeme šum a nečistoty, které vyplavují na povrch. Tomuto vaření říkáme že "táhne". Když jsou tímto způsobem kosti uvařené, vyjmeme je a vývar scedíme přes velmi husté síto nebo čisté plátno do druhého menšího hrnce.

3

Scezený vývar přivedeme k varu, přilijeme 3-4 dl červeného vína a vaříme do doby, až budeme mít 0,7-1 litr telecího fondu. Podle chuti ho můžeme dosolit.

4

Aby byl fond hustší, můžeme ho zahustit světlou jíškou ze (2 lžíce máslo + 1 lžíce hladká mouka). Jíšku v telecím fondu pomalu vaříme dohladka asi 7-10 minut.

5

Z telecího fondu připravujeme výborné šťávy.

Poznámka

Fond uchováme tak, že si ho rozdělíme do sáčků na led a dáme zamrazit. Podle potřeby určité množství rozmrazíme a připravíme si podle chuti šťávu k minutkovému masu. Použijeme telecí morkové kosti.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept