Vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 54701 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
5 dl | Hovězí vývar základní |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vanilkový lusk |
Jíška | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 997,5mg |
---|---|
Cholesterol | 56,3mg |
Draslík | 80,0mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí vývar základní mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka postup přípravy receptu:
1 | V rendlíku si rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a usmažíme hladkou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladnější čistý vývar a za častého promíchání jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk, povaříme 4 minuty, lusk vyjmeme, vyjmeme nožem vnitřek lusku, který vrátíme do omáčky. Přilijeme smetanu a vaříme asi 5-7 minut, až nám omáčka začne houstnout. Odstavíme z plotny, přimícháme máslo, a když se rozpustí, elektrickým šlehačem vyšleháme omáčku do pěny. |
Poznámka
Místo hovězího vývaru můžeme použít silný čistý kuřecí vývar. Velouté použijeme k vařeným masům nebo minutkám aj. Omáčku můžeme ochutit bílým pepřem.