Hovězí srdíčko s vanilkovým velouté - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 285 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí srdíčko s vanilkovým velouté
Celkový čas: | 285 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 240 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 54703 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Na ozdobu | |
---|---|
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Vývar | |
1 ks | Bobkový list |
80 g | Celer bulvový |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Hovězí srdce |
2 ks | Hřebíček |
740 g | Kosti hovězí morkové |
80 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
0,5 polévková lžíce | Pepř černý celý |
80 g | Petržel kořen |
1 ks | Pórek |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
5,5 l | Voda pitná |
Knedlíčky | |
2 stroužek | Česnek |
50 g | Máslo čerstvé |
2 špetka | Muškátový oříšek |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
100 g | Veka |
Vanilkové velouté - smetanová omáčka | |
40 g | Máslo čerstvé |
1,4 dl | Smetana ke šlehání 31% |
1 ks | Vanilkový lusk |
Jíška | |
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 330,7mg |
Draslík | 914,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,4mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí srdce, Hřebíček, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Česnek, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel kudrnka, Kosti hovězí morkové, Mrkev kořen, Pórek, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Veka, Máslo čerstvé, Smetana ke šlehání 31%, Vanilkový lusk, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí srdíčko s vanilkovým velouté postup přípravy receptu:
1 | Hovězí morkové kosti a hovězí srdce dobře omyjeme. Kosti vložíme do většího hrnce, přilijeme asi 3 litry vody a kosti přivedeme k varu. Necháme je vařit 1-2 minuty, poté vodu slijeme, kosti vyjmeme, hrnec omyjeme a znovu do něj vložíme kosti, sůl a zalijeme čistou studenou vodou (2,5 litru). Vodu pomalu přivedeme k varu. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel. Cibuli očistíme, ale necháme ji jednu slupku a opláchneme ji. Očistíme 3 stroužky česneku a pórek. Do vody přidáme hovězí srdce, kořenovou zeleninu, cibuli, 1 stroužek česneku, nové koření, hřebíček, celý pepř, bobkový list a pór. Jakmile se začne voda vařit, snížíme teplotu a vodu pod poklicí necháme jen probublávat. Vaříme 2 hodiny. |
2 | Připravíme si morkové knedlíčky: 100 g veky nakrájíme na kostičky a v pánvi na rozpáleném másle je osmažíme dozlatova a dáme je do mísy. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přidáme do mísy. Přidáme vejce, mletý pepř, muškátový oříšek, prolisovaný stroužek česneku a sůl. Směs promícháme, zakryjem a počkáme, až se uvaří morkové kosti. |
3 | Mezitím si uvaříme vanilkové velouté - pěnová smetanová omáčka: |
4 | V rendlíku si rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a usmažíme hladkou světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme chladnější čistý vývar a za častého promíchání jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. Přidáme rozříznutý vanilkový lusk, povaříme 4 minuty, lusk vyjmeme, vyjmeme nožem vnitřek lusku, který vrátíme do omáčky. Přilijeme smetanu a vaříme asi 5-7 minut, až nám omáčka začne houstnout. Odstavíme z plotny, přimícháme máslo, a když se rozpustí, elektrickým šlehačem vyšleháme omáčku do pěny. |
5 | Z uvařených kostí vyjmeme morek, který pokrájíme a přidáme do připravené směsi. Vše důkladně znovu promícháme a vytvoříme kulaté knedlíčky o průměru 3-4 cm, které obalíme v polohrubé mouce. 1 litr vývaru z kostí přecedíme do druhého hrnce, přivedeme ho znovu k varu, vložíme do něj knedlíčky a vaříme je asi 5 minut (podle velikosti). Knedlíčky vyjmeme děrovanou naběračkou. Z uvařeného srdce odkrojíme tvrdší části a odstraníme blanky. Zbyde nám čisté maso, které přes vlákno nakrájíme na úhledné tenké plátky. |
6 | Na mělké talíře nalijeme vyšlehanou vanilkovou omáčku valouté. Do středu omáčky naaranžujeme uvařené knedlíčky, obložíme je plátky srdíčka, ozdobíme snítkami petrželky kudrnky a servírujeme. |