Dezert s piškoty a ovocem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dezert s piškoty a ovocem
Dezert s piškoty a ovocem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54709 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
Vanilkový krém z mléka [54706] | |
---|---|
80 g | Cukr moučkový |
40 g | Maizena - kukuřičný škrob |
500 ml | Mléko polotučné |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,5 ks | Vanilkový lusk |
Další ingredience | |
100 g | Jahody zahradní |
4 cl | Koňak |
100 g | Maliny |
3 polévková lžíce | Marmeláda malinová |
1 polévková lžíce | Marmeláda rybízová |
100 g | Ostružiny |
250 g | Piškoty cukrářské |
100 g | Rybíz černý |
200 ml | Sherry brandy |
3 polévková lžíce | Sirup Monin - grenadina |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 106g |
---|---|
Cholesterol | 384,5mg |
Draslík | 267,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 457,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 71,8mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Jahody zahradní, Maliny, Ostružiny, Piškoty cukrářské, Rybíz černý, Sirup Monin - grenadina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Mléko polotučné, Vanilkový lusk, Marmeláda malinová, Marmeláda rybízová, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koňak nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dezert s piškoty a ovocem postup přípravy receptu:
1 | Nejprve si připravíme vanilkový krém z mléka [54706]: |
2 | Do misku vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru. Vymícháme dohladka krém. |
3 | Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru. Přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem a luskem zahříváme a necháme přejít varem. |
4 | Potom odstavíme ze sporáku a vyndáme vanilkový lusk. Vyškrábeme z něho dřeň a vložíme zpátky do mléka. |
5 | Znovu uvedeme mléko k varu a vešleháme krém z Maizeny, žloutků a cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. Povrch zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit a pak prolisujeme přes síto. Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme ji ke krému. |
6 | Piškoty vyložíme dno větší formy. |
7 | V misce smícháme malinovou a černorybízovou marmeládu a přidáme grenadinový sirup. Omyjeme jahody, maliny, ostružiny a rybíz. Větší jahody pokrájíme na poloviny, ostatní ovoce necháme vcelku. Zakapeme ovoce koňakem. |
8 | Vrstvu piškotů pokapeme 100 ml sherry a pomažeme polovinou z marmeládové směsi. Natřeme polovinou vanilkového krému a naskládáme na něj polovinu ovoce. Pokládáme na ovoce zbytek piškotů, pokapeme zbytkem koňaku a vložíme zbytek marmeládové směsi. Na ni naneseme zbytek vanilkového krému a pak zbytek ovoce. Vložíme odležet na 4 hodiny do chladničky. |
9 | Před podáváním ušleháme dotuha smetanu a cukrářským sáčkem moučník bohatě ozdobíme. |