Telecí hlava ve vínové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí hlava ve vínové omáčce
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54723 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
300 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 ks | Mrkev kořen |
2 cl | Ocet vinný |
3 špetka | Pepř bílý |
0,5 polévková lžíce | Pepř černý celý |
100 g | Pórek |
1 cl | Sherry brandy |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
1 kg | Telecí hlava |
3 dl | Víno bílé |
3,5 l | Voda pitná |
Jíška | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Telecí hlava ve vínové omáčce | |
2 ks | Hřebíček |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 350,0mg |
Draslík | 377,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 339,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Ocet vinný, Pepř bílý, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Hřebíček mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Pórek, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Telecí hlava, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí hlava ve vínové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme 1-1.5 kg telecí hlavy. Hlavu dáme do většího hrnce, přilijeme vodu (2.5 litru) a krátce vaříme (asi 20 minut). |
2 | Mezitím očistíme a omyjeme celer, pórek, 2 cibule a mrkev. Poté hlavu vyjmeme, maso z hlavy nakrájíme na větší kousky, než je velikost sousta a dáme do čistého hrnce. Přilijeme 1 litr vody, 3 dl bílého vína, přidáme očištěnou zeleninu, bobkový list, hřebíčky, celý pepř a sůl. Maso z hlavy vaříme přibližně 1.5 hodiny doměkka. Vaříme při mírné teplotě pod poklicí, jen aby vývar probublával. Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy, kterou zakryjeme. Vývar vaříme do doby, až jej zredukujeme na polovinu. Mezitím v pánvi na rozpuštěném máslo usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Vmícháme ji do scezeného vývaru a pomalu vaříme asi 8 minut. Přimícháme 2 cl vinného octu, 1 cl Sherry brandy. |
3 | Nakonec pro zjemnění chuti přidáme 2 dl sladké smetany a sůl s bílým pepřem. Maso vrátíme do omáčky, prohřejeme a podáváme. |
Poznámka
K telecí hlavě podáváme bramborovou nastavovanou kaši s kroupami.