Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 175 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí
Celkový čas: | 175 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 135 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54784 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Ossobuco | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
0,5 dl | Olej olivový extra panenský |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 kávová lžička | Sůl |
800 g | Telecí kližka |
Na výpek | |
100 g | Celer bulvový |
2 stroužek | Česnek |
100 g | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
3 špetka | Pepř černý mletý |
80 g | Petržel kořen |
125 g | Protlak rajčatový |
4 ks | Rajčata |
5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
0,5 l | Víno červené |
0,5 l | Vývar telecí |
Gremolata | |
2 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 165,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 115,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,7mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Rajčata, Tymián čerstvý, Víno červené, Česnek, Citronová kůra mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Olej olivový extra panenský, Pepř 4 barev, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Vývar telecí, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kližka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí postup přípravy receptu:
1 | Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme. |
2 | V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem. |
3 | Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby. |
4 | Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme polentu, dýňové nebo šafránové rizoto.