Recept

Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 175 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 135 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 54784
Kategorie: Maso

Ingredience

Ossobuco
3 polévková lžíce Mouka polohrubá
0,5 dl Olej olivový extra panenský
4 kávová lžička Pepř 4 barev
2 kávová lžička Sůl
800 g Telecí kližka
Na výpek
100 g Celer bulvový
2 stroužek Česnek
100 g Cibule
50 g Máslo čerstvé
1 ks Mrkev kořen
3 špetka Pepř černý mletý
80 g Petržel kořen
125 g Protlak rajčatový
4 ks Rajčata
5 polévková lžíce Tymián čerstvý
0,5 l Víno červené
0,5 l Vývar telecí
Gremolata
2 stroužek Česnek
2 polévková lžíce Citronová kůra
3 polévková lžíce Petržel - nať

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 671 kcal
Kilojoule 2 807kJ
9% Sacharidy 31 g
156% Tuky 117 g
33% Sodík 668 mg
77% Bílkoviny 43 g

Italská specialita ossobuco - telecí plátky masa s morkovou kostí postup přípravy receptu:

1

Ossobuco - 4 plátky masa (kližky) z telecího (případně mladého hovězího) kolena odřezané napříč i s morkovou kostí omyjeme. Porce masa po celém obvodu nakrájíme, osolíme, opepříme čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Maso obalíme v polohrubé mouce. Očistíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) pokrájíme na nudličky. Česnek i cibulí očistíme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé snítky tymiánu omyjeme a vodu setřepeme.

2

V hrnci rozpálíme olivový olej a porce masa osmažíme dozlatova z každé strany. Poté je vyjmeme a dáme do vyššího pekáče. Do výpeku přidáme máslo, cibuli s česnekem a zpěníme dorůžova. Přimícháme pepř, červené víno, telecí fond (nebo bujón) a tymián. Za občasného promíchání vaříme do doby, až se vývar zredukuje na polovinu. Přidáme omytá, pokrájená rajčata, rajčatový protlak, kořenovou zeleninu a tento základ vložíme do pekáče k masu. Pekáč zakryjeme a maso pečeme při 150 -200°C přibližně 1.5 -2 hodiny. Občas maso polijeme výpekem.

3

Upečené maso vyjmeme a obereme od morkové kosti. Maso natrháme na menší kousky, v míse je promícháme s výpekem a rozdělíme do kulatých formiček, které vložíme na plech do trouby.

4

Připravíme gremolatu: omyjeme několik snítek petrželové natě, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Petrželku v misce dobře smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou a prolisovanými 2 stroužky česneku. Gremolatu rozdělíme na misky s ossobuco a v troubě při 220°C maso prohřejeme 5-7 minut a podáváme tak, že maso z misek vyklopíme na talíře, morkovou kost (s morkem) naaranžujeme na ossobuco a servírujeme.

Poznámka

Jako přílohu podáváme polentu, dýňové nebo šafránové rizoto.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept